НА ФОКУС, Димитър Шаламанов: Останах с невероятни впечатления от Стилиян Петров

В ГДБОП има зелен ритуал преди всеки мач, призна душата на шампионите

 

Отново е време рубриката ни „НА ФОКУС“ да се върне. Първият ни гост може да се каже, че е душата на двукратния шампион ГДБОП – Димитър Шаламанов. Той определено има много случки по футболните терени и може да разкаже много. Ето и някои от по-любопитните, както и по-близък поглед върху Шами.

 

– Здравей, представи се с няколко думи, от къде си, с какво се занимаваш в свободното си време?

– Здравейте, казвам се Димитър Шаламанов и съм от София. Работя в кафе-бар Flame в Стрелбище. Свободното си време го отделям главно на спорта, а през останалото време излизам с приятелите си, те са най-важното нещо за мен.

– Как се запали по футбола, разкажи някоя интересна случка от детството ти свързана с любимата игра?

– Започнах да тренирам в школата на Славия на 14-годишна възраст и най-запомнящият се момент тогава беше, когато имахме гостуване на Черноморец в Бургас. Треньорът беше забравил екипите ни. Наложи се да играем с резерния екип на домакините и беше доста неловко, но пък резултатът беше благополучен и всички бяхме доволни.

– Тренирал ли си професионално и защо не се получи?

– Не съм достигал до професионално ниво, имах предложения за „Б“ група, но нямах нужната мотивация и глад за успех. За това се насочих към учението и записах унивеситет.

– Кой е любимият ти отбор, български и международен и защо?

– От българските отбори подкрепям Левски, предава се семейно. На международно ниво съм фен на Барселона. Начинът, по който играеха, беше страхотен. Чудесна гледка за окото, лекотата и простите подавания и движения, които правеха, караха играта да изглежда много лесна.

– Имал ли си допир с български или световни футболни величия, разкажи за случката/ите, ако да?

– Най-големият ми допир е бил със Стилиян Петров. Миналото лято имах късмета с мои приятели да играем с него в един отбор на минифутбол. Останах с невероятни впечатления от него. Постоянно ни се караше и ни даваше наставления и съвети какво да правим на терена. Голям опит беше за мен и винаги ще го помня.

– С какво се занимават основно твоите съотборници, събирате ли се на по бира някъде и колко често?

– Отборът като цяло е изграден от момчета, които сме израснали заедно. След мач, някой път пием бира, други разпускат по друг начин, ако ме разбирате (смее се).

– Как се чувстваш в SPL?

– Чувствам се доста добре в лигата, харесва ми дисциплината и организацията като цяло. Винаги има какво да се желае, винаги има потърпевши, но като цяло лигата прави всичко възможно да се угоди на всички.

– Какви са целите във вашия отбор?

– Мисля, че хората знаят какви са нашите цели. Всяка година се преследва всеки един трофей като първенството е приоритет.

– Кой е най-незабравимият момент в Sofia Premier League?

– Имал съм доста незабравими моменти, но най-запомнящият се е преди 2 години. Тогава спечелихме лигата още преди да стигнем до плейофите. Бяхме направили само един равен и само победи.

– Каква е причината отборът да носи това име?

– Честно казано никога не съм се замислял защо се казваме така, но на всички ни харесва .

– Има ли някакви ритуали, които правите преди или след мачове?

– Повечето от отбора имат зелен ритуал преди мача. Определено не им влияе по-добре, но пък имаме късмет (смее се).

– Какво трябва да подобряваме според теб в SPL?

– За мен повечето неща са, както трябва да бъдат. Може би трябва да се вдигне нивото на конкурентноспособност.

– Лесно ли върви събирането за мачовете и удобно ли ви е да играете и през седмицата. Бихте ли се записали в новата ни лига SPL Север?

– С изключение на тази година, винаги ни е било лесно да се събираме. През седмицата ще ни е много трудно, защото всеки си има ангажименти тогава. Мисля, че няма да се записваме за новата лига, но пък аз имам желание да играя и ще потърся друг отбора за нея.

– Колко често посещаваш сайта и какво трябва да се подобри в него?

– След всеки мач го посещавам, за да погледна изиграните срещи и класирането.За подобрения не се сещам, но пък ще е добре да се върнат обзорите. Бяха интересни за четене и коментиране със съотборниците ми.

– Разглеждаш ли всички албуми със снимки във Фейсбук? Не е лошо да удариш един лайк.

– Разглеждам албумите само на нашия отбор, както предполагам правят и другите  хора.

– Какво ще пожелаеш на всички свързани с лигата?

– Пожелавам на всички отбори и играчи да продължават да идват, да се забавляват, да сплотяват колектива. На екипа от SPL желая да продължат да работят и да развиват лигата в позитивна насока, както са го правели до момента.