Правила

Записване:

1. Всеки отбор се регистрира на страницата на SPL онлайн на адрес: http://spl-bg.eu/zapisvane. Снимки в електронен формат на всеки един играч са препоръчителни.
2. Задължително е отборът да има име (като името не трябва да съдържа нецензурни думи, или такива с расистко значение), както и лого (при липса ще бъде създадено от организаторите на турнира).
3. Отборите играят със собствени екипи, като при липса на такива им се осигуряват тренировъчни потници от организаторите на SPL.
4. Всеки отбор излъчва свой капитан, който изразява мнението на отбора пред останалите представители и организаторите.

Правила и условия за участие ( SPL 5+1):

1. Минималната възраст за участие е 16 години.
2. Минималният брой участници в отбор е 6 души (вратар + 5 полеви играчи), максимален брой няма.
3. Право на участие имат всички хора, които са психически и физически здрави, и имат редовна картотека в SPL.
4. Един играч не може да бъде регистриран в 2 отбора в една и съща дивизия.
5. В SPL нямат право да участват играчи, които са картотекирани в професионалните ни футболни групи за съответния сезон. Правилото е в сила за продължителността на целия състезателен сезон от първенството на SPL и на БФС съответно.
6. Всеки отбор има право да покани максимум двама гост играчи за всеки мач (като двамата играчи не плащат картотека ). Ако въпросните играчи дойдат за следващ двубой те вече трябва да бъдат записани в разширения състав на отбора (тоест – да платят картотека).
7. SPL напомня, че футболисти, които имат изиграни два или повече мача и не са заплатили картотека, няма да бъдат допуснати до участие в кръг №6.

8. След изиграването на редовния сезон, отборите нямат право да картотекират нови футболисти, както и да ползват гост играчи (за плейофния етап).

9. Всеки играч е задължен да играе с фланелка с номер на гърба. Този номер не може да бъде носен от друг играч на същия отбор по време на срещата. Преди началото на сезона всеки отбор трябва да заяви постоянен номер за всеки свой състезател. В случай, че даден играч трябва да участва с различен от своя номер в определена среща, то представителят на отбора трябва да уведоми за това делегата на срещата.

10. Играе се само с разрешените от управителя на игрището обувки (стоножки и къси гумени бутонки – до 0.5 см). Няма да бъдат допускани играчи с метални, твърди пластмасови или дълги гумени бутони.

11. Играчите нямат право да играят с остри и опасни предмети (гривни, ланци и др.)

ФОРМАТ:

Този сезон  шампионата  е разпределен на 2 дивизии (Суперлига, SPL и SPL 1).

Суперлига:

Играе се по два мача помежду си . След изиграването на редовния сезон, отборите се разделят на две части – Първа шестица и Втора осмица. Те играят по още веднъж помежду си, като един отбор не може да премине от единия поток в другия без значение от точковия си актив. В горната половина , тимът събрал най-много точки ще бъде обявен за шампион на Суперлигата . В долната половина , отборът завършил на 7-мо място ще се поздрави с малката купа. Тимовете завършили на 13-то и 14-то място изпадат , а класиралия се 12-ти играе бараж с 3-ия от SPL  за оставане в Суперлигата

SPL:

Играе се по два мача помежду си . След изиграването на редовния сезон, отборите се разделят на две части – Първа шестица и Втора осмица. Те играят по още веднъж помежду си, като един отбор не може да премине от единия поток в другия без значение от точковия си актив. В горната половина , тимът събрал най-много точки ще бъде обявен за шампион на SPL . В долната половина , отборът завършил на 7-мо място ще се поздрави с малката купа. Тимовете завършили на 13-то и 14-то място изпадат , а класиралия се 12-ти играе бараж с 3-ия от SPL 1 за оставане в SPL.

SPL 1:

Играе се по два мача помежду си . След изиграването на редовния сезон, отборите се разделят на две части – Първа шестица и Втора осмица. Те играят по още веднъж помежду си, като един отбор не може да премине от единия поток в другия без значение от точковия си актив. В горната половина , тимът събрал най-много точки ще бъде обявен за шампион на SPL 1  и ще се класира за SPL, заедно с класиралия се на 2-ро място, а завършилия на 3-то място ще играе с 12-ия от  SPL за влизане в горната дивизия. В долната половина , отборът завършил на 7-мо място ще се поздрави с малката купа на SPL 1. Няма изпадащи в тази дивизия.

Показатели при класирането:

 1. Точки
 2. По-малък брой наказателни точки
 3. Преки двубои
 4. Голова разлика
 5. Повече победи
 6. Ако има равенство при всички показатели се изиграва среща между двата отбора.

 

Провеждане на срещите през редовния сезон на SPL 2018/2019:

1. Преди началото на мача посредством жребий, капитаните на отборите избират коя врата ще защитават през първото полувреме на мача. Спечелилият жребия отбор избира врата,а загубилият изпълнява първия начален удар в мача. Отборите застават на центъра в една линия за поздрав и снимки, след което се поздравяват един друг.
2. Срещите се провеждат в събота и/или неделя, но само по 1 редовен кръг от сезона на седмица. Изключение правят срещи от купата, изтеглени или отложени мачове.
3. Играе се 5+1 играчи (5 полеви+вратар).
4. Двата отбора трябва да са на игрището в разрешения минимален състав (5 играчи) и определения начален час от организаторите.
5. Всеки отбор е задължен да излъчи капитан.
6. На терена нямат право да присъстват други хора, освен длъжностните лица на SPL и играчите. Хора, които имат желание да снимат дадена среща трябва да го направят извън рамките на терена.
7. Преди началото на всеки мач делегатът проверява отборите и ако той прецени, може да изиска представяне на личните карти на даден играч или отбор. Делегатът няма право да задържа личните документи на проверяваните лица.
7.1 Делегатът и съдията проверяват екипировката, обувките и за наличие на опасни предмети по играчите.
7.2 Състезател, който има опасни предмети по себе си и е отказал да ги свали след молба от длъжностните лица, няма да бъде допуснат в игра.
7.3 Играчи, които нямат лични документи в себе си, ще бъдат допускани в игра след като бъдат проверени от организаторите на турнира по предоставената преди това информация (снимка, дата на раждане и др.).
7.4 Делегатът има право да не допусне играч до участие в срещата при: неразрешени от правилника обувки, различен екип от обявения, няма номер на фланелката, не представя лична карта за проверка, употребил алкохол или наркотични вещества преди срещата, има опасни предмети по тялото си.
8. Смените се извършват само при спряла игра и след сигнал на съдията.
8.1. Капитанът трябва да съобщи на съдията, че отборът иска смяна.
8.2. Играч, напуснал или влязъл самоволно на терена за смяна без разрешение на главния съдия се наказва с жълт картон.
8.3. При играч, на който се оказва лекарска помощ, автоматично се прави смяна с друг играч, освен ако отборът не желае да го смени или липсва такъв.
8.4. Изрично се забранява извършването на постоянни и последователни смени с цел накъсване на играта или пазене на резултат. Ако делегатът или съдията заподозре умишлено накъсване на играта със смени може да не позволи извършването им.
9. Срещата се провежда на 2 полувремена по 25 минути, като между тях има 5 минути почивка , както и 5 минути за евентуално продължение.
10. Минималния брой играчи за започване на срещата е 5.
11. При неявяване на отбор 15 минути след определения час за започване на срещата, се присъжда служебна победа за другия отбор (5:0) и се отнемат 3 точки от актива му. При неявяване и на двата отбора им се присъжда нулев актив и им се отнемат по 3 точки.
11.1. Отбор може да не се яви за мача си, стига да предупреди организаторите поне 3 дена преди срещата. Тогава мача се отлага и се насрочва друга дата от организаторите за провеждането му.
12. Тъч се изпълнява с крак.
12.1. При изпълнение на тъч противников играч трябва да е на не по-малко от 2м. разстояние от този, който го изпълнява.
12.2 Ако след изпълнение на странично хвърляне топката влезе във вратата на отбора, който го изпълнява, без да е докосвала играч, гол не се зачита, а се отсъжда ъглов удар за противниковия отбор.
12.3 Ако след изпълнение на странично хвърляне топката влезе във вратата на противниковия отбор, без да е докосвала играч, гол не се зачита, а се отсъжда удар от вратата.
13. В SPL има преки и непреки свободни удари.
13.1. При изпълнение на пряк/непряк свободен удар е необходимо да се изчака звуков сигнал от съдията.
13.2. Свободният удар се изпълнява повторно,ако е изпълнен без сигнал от съдията.
13.3. Стената при изпълнение на свободен удар трябва да е на минимум 4м. от мястото на топката.
14. Дузпа се изпълнява от мястото, обозначено на терена след звуков сигнал от съдията.
15. Ъглов удар се изпълнява от мястото, обозначено на терена, като не трябва да има противников играч минимум на 3м. от мястото на топката.
16. При изпълнение на аут противников играч трябва да е на поне 1м. разстояние от наказателното поле.
17. При удар на топката в горната мрежа се отсъжда странично хвърляне в полза на противниковия отбор.
18. В SPL шпагатите са забранени. Изключение правят само шпагатите за пресичане или спасяване на топката, които не застрашават здравето на противников играч. Всички останали шпагати ще бъдат отсъдени като нарушение.
19. В SPL има авантаж и се отсъжда по преценка на съдията.
20. В SPL няма засади.
21. Съдията има право да се допита до делегата при спорни ситуации.
22. Всяко решение на съдията е окончателно.
23. Съдията има право да даде жълт или червен картон, при следните случаи:
23.1 Симулация.
23.2 Грубо нарушение.
23.3 Неспортсменско отношение.
23.4 Оспорване на съдийско решение.
23.5 Неправилна смяна.
23.6 Умишлена игра с ръка.
23.7 Неправомерно влизане или излизане от терена без съдийско разрешение.
23.8 Използване на груб, оскърбителен или обиден език или жестове към съдията, делегата, противников играч или друго длъжностно лице.
23.9 Проява на дискриминация и расизъм.
23.10. Наплюване или опит за наплюване на съдия, противников играч или длъжностно лице.
23.11. При удар или опит за удар на противников играч без топка се наказва с директен червен картон.
24. Всичко,което не е описано в правилника на SPL за провеждане на среща, за меродавен се счита правилникът на FIFA за провеждане на футболни срещи.
25. За победа се присъждат 3 точки.
26. За равенство се присъжда 1 точка.
27. За загуба не се отчитат точки.
28. При отказване, напускане или неявяване на отбор по време на мач се налага служебна загуба с 5:0.
29. Мач се прекратява когато на терена останат 2- ма полеви футболисти и вратар.
30. И двата отбора заплащат пълната такса за провеждане на срещата, независимо по кое време на двубоя е прекратена тя.
31. При отказване на отбор от участие в SPL-редовен сезон или SPL-купа,  индивидуалните статистики до момента на отказване остават без промяна, но във всички мачове им се присъжда служебна загуба 0:5.
32. За всеки следващ мач на отказалия се отбор се присъжда служебна загуба от 0:5.
32.1. Изключение прави само ситуация, в която два отбора са с равен актив и определяща е головата разлика. Тогава и на двата отбора се смята, че са победили отказалия се отбор с 5:0, независимо дали единият е играл с него преди да се откаже или не.

Преиграване на футболни срещи в SPL‘18/19:

!Всеки отбор има право на 1 отлагане за целия сезон 2018/2019!

Втори опит за отлагане на мач след публикуването на програмата няма да бъде уважен! При следната ситуация важат Точка 1 и 2 от Наказания и санкции.

Всяко желание за отлагане трябва да се изрази до четвъртък (в седмицата на съответния мач) на някой от телефоните за връзка.
В купата на лигата няма да има право на отложени мачове .
В плейофите на SPL и SPL1 няма да има право на отложени мачове .

1. Среща се преиграва при формално нарушение на правилата на SPL или при предварително съобщаване от страна на даден отбор за невъзможност за провеждането й.
2. В срещата имат право на участие всички играчи, които не са били наказани за тази среща.
3. И двата отбора са длъжни да се явят във фиксираният ден и час от организаторите на SPL.
4. Наказания, получени в тази среща, важат за следващите мачове на отбора.
5. Срещата се заплаща от всички страни, взели участие в нея.

Наказания и санкции:

Груби играчи не се толерират. Организаторите си запазват правото да отстраняват и наказват играчи за груба игра или системно нарушаване на правилата. Организаторите имат право да отстраняват състезатели по своя преценка.

1. Отбор, който не се яви за мача си и не плати съответната такса (60 лв.) до започване на следващия кръг, ще бъде отстранен от лигата.

2. Отбор, който не се яви за мача си, ще бъде наказан със служебна загуба 0:5 и 10 Наказателни точки.

3. Отбор, чиято публика нахлуе на терена и предизвика безредици, ще бъде наказван със служебна загуба и – 3 точки.

4. Ако отбор опита да пусне в игра некартотекиран играч губи срещата служебно 0:5 и ще получи 10 Наказателни точки.

5. При получаване на червен картон играчът напуска пределите на съоръжението и няма право да бъде заменен от друг до края на срещата.

5.1 При получаване на два жълти картона в един мач, респективно червен – минимум 1 среща наказание, като жълтите картони получени до момента остават същия брой!

Санкции при получаване на жълт и червен картон:
– При получаване на 3-тия жълт картон – 1 среща
– При получаване на 5-тия жълт картон – 1 среща
– При всеки следващ жълт картон след 5-тия – 1 среща

При получаване на директен червен картон – минимум наказание от 1 среща, големината на наказанието зависи от видът на провинението.

На база наказателни точки се изчислява годишния Fair Play коефициент за даден отбор.

Важен показател, който има отношение, както за oбщото класиране, така и за “Fair Play” класацията са наказателните точки. Всяко извършено нарушение от даден отбор носи наказателни точки както следва:
– фаул – 1 н.т.
– жълт картон – 3 н.т.

– два жълти картона – общо 8 точки/2 фаула и 2 жълти картона/

– директен червен картон – 10 н.т.

При извънредни ситуации, Sofia Premier League ще налага наказания по своя преценка, независимо от решенията на съдията, както по видеозапис, така и по сведения на делегати и служебни лица!

 

Sofia Premier League държи много на феърплея!

– Ако отбор направи повече от 60 Наказателни точки в разстояния на 4 поредни мача , то от актива му ще бъде отнета 1 точка.
– Ако отбор направи повече от 70 Наказателни точки в разстояния на 4 поредни мача , то от актива му ще бъдат отнети 2 точки.

Контестация:

1. Контестация може да се подаде до 24 часа след края на мача на spl.team.info@gmail.com . Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

2. Контестация се приема само от представителя и капитана на отбора.

3. Организаторите са длъжни да изпратят отговор в 5-дневен срок от подаването и.

4. Отговора на контестацията ще бъде изпратен до представителя или капитана на отбора.

Организатори:

Организаторите на Sofia Premier League са длъжни да:

– Осигурят терен за провеждане на срещата.
– Осигурят съдия и делегат за срещата.
– Осигурят лекар за срещата.
– Информират отборите за часовете и служебните лица, осигурени за всяка среща.
– Осигурят потници за отборите, когато двата отбора са с еднакви екипи на терена.
– Когато спортният комплекс го позволява – да осигурят съблекални за отборите.

– Записват точно и коректно статистическите събития, които се случват по време на срещите и нанесат информацията на уеб сайта на турнира.
– Цялостно поддържат уебсайта на турнира, за да се осигури максимална информираност на отборите.
– При важни и спешни събития да информират своевременно представителите на отборите участници в турнира на посочените за това координати.
– Да следят и обявяват своевременно наказанията на играчи и отбори, възникнали по време на турнира.
– Да отговарят своевременно на всички подадени жалби и контестации, както и на въпросите по отношение провеждането на турнира, зададени от представителите на отборите.

– Да качват до 5 дни след приклюване на двубоя , видео от мача в канала на турнира в youtube.

 

Финансови Условия:

 1. Всеки играч заплаща картотека от 10 лв, която му дава право да играе във всички турнири , организирани от SPL през сезон 2018/2019 година.
 2. Всеки отбор заплаща депозит от 60 лв, в случай на неявяване за уговорена среща.
 3. Всеки отбор заплаща такса за всеки кръг, в размер на: 60лв лято и 65 лв зима

Трансфери:

 

 1. Ако един играч бъде трансфериран в друг отбор от същата лига по време на сезона, то той трябва да заплати нова картотека от 10 лева.
 2. Един играч може да участват в два различни отбора, стига тимовете да участват в различни първенства (SPL и SPL1). Този играч на плаща втори път картотека от 10 лева.
 3. Играч има право на 1 трансфер за целия сезон.
 4. Трансферите са разрешение само в редовния сезон на SPL , тоест без плейофите.
 5. Ако отбор се разпадне или откаже участие в SPL, играчите му могат да бъдат записани в други отбори без ограничения.

2.1 В мачовете за Купата на SPL, въпросният играч трябва да избере един от двата тима, за  които участва.

Награди 2018/2019:

Суперлига:

Отборни награди ( Първа шестица)

Първо място ( Шампион, сезон 2018/19)

 • Шампионска Купа
 • Почивка на море
 • Комплект отличителни медали

Второ място

 • Комплект отличителни медали
 • Банкет

Трето място

 • Комплект отличителни медали
 • Ваучер

Индивидуални награди:

Голмайстор – отличителна статуетка

Асистенции – отличителна статуетка

Най-добър вратар – отличителна статуетка

Най-полезен играч – отличителна статуетка

Най-добър мениджър – отличителна статуетка

 

 

SPL :

Отборни награди (Първа шестица) :

Първо място (шампион, сезон 2018/19)

Шампионска купа

-Комплект отличителни медали

 • ваучер за екипи

 

Второ място
-Комплект отличителни медали

Трето място
-Комплект отличителни медали

 

Отборни награди (Втора осмица) :

Отборът, заел 7-ма позиция

– Малка Купа

Феърплей за SPL (отбор с най-малък брой наказателни точки)

отличителна статуетка (Важи за отборите, които над 80% изиграни мачове в SPL)

 

Индивидуални награди:

Голмайстор – отличителна статуетка

Асистенции – отличителна статуетка

Най-добър вратар – отличителна статуетка

Най-полезен играч – отличителна статуетка

Най-добър мениджър – отличителна статуетка

 

SPL1 :

Отборни награди (Първа шестица) :

 

Първо място (шампион, сезон 2018/19):

– Футболни екипи

– Шампионска Купа
– Комплект отличителни медали

– Промоция за SPL

 

Второ място

– Комплект отличителни медали

– промоция за SPL

 

Трето място

– Комплект отличителни медали

 

Отборни награди (Втора осмица) :

 

Отборът , завършил на 7-ма позиция

– Малка Купа на SPL 1

 

Феърплей (отбор с най-малък брой наказателни точки)

 

Индивидуални награди:

Голмайстор – отличителна статуетка

Асистенции – отличителна статуетка

Най-добър вратар – отличителна статуетка

Най-полезен играч – отличителна статуетка

Най-добър мениджър – отличителна статуетка

Суперкупа на SPL 2018/2019

Мачът за суперкупата се провежда след приключване на редовния сезон между отборите, спечелили Суперлигата, SPL, SPL 1 и купата на SPL

 

Купа на SPL 2019:

Купата се провежда през месец януари 2019. В нея участват всички отбори, участващи в редовния сезон на Суперкупата, SPL, SPL 1 и нови отбори. Жребия ще се проведе на 16 декември 2018 година , а форматът се определя, според броя записали се отбори. Всички нови отбори трябва да платят такса 65 лв.

Провеждане на турнира 2019:

 

Форматът ще бъде обявен в деня на жребия.

Показатели при класирането:

 1. Точки
 2. По-малък брой наказателни точки
 3. Преки двубои
 4. Голова разлика
 5. Повече победи
 6. Ако има равенство при всички показатели се изиграва среща между двата отбора.

 

Отпадналите отбори продължават своето участие в редовния сезон на SPL от 2/3 февруари 2019г.

Отложени срещи няма да има.

В елиминационната фаза при равенство, в редовното време , се изпълняват по 5 дузпи. При ново равенство по още 1 до излъчването на победител.

Победителя от купата на SPL ще участва в турнира за суперкупата на SPL, който ще се проведе след края на сезона.

Дисциплина:

 • Картоните от редовния сезон не се зачитат
 • При 3 жълти картона наказанието е 1 среща. При червен картон наказанието е по преценка на организаторите. Картоните се изчистват след изиграването на 1/4 финалите. Играч получил трети жълт картон на 1/4 финалите изпуска 1/2 финала.
 • Всеки играч има право да играе само за 1 отбор. Допускат се гост играчи само ако дадения отбор е от 4 или 5 човека до попълване на състава до 6.
 • НЕ се позволява добавяне на нови играчи на 1/2 финали и финал, тоест дадения отбор ще може да се възползва от всички играчи, играли до 1/4 финалите в турнира.

Останалите правила за купата са същите като в редовния сезон на SPL.