„На Фокус“, Юри Найденов: Духът на Titanite поддържа играчите

Да гледам български футбол е едно от любимите ми занимания, изригна Бизнесмена

Скъпи приятели, дойде време за Великден, за почивка, за празници! Но за нашата рубрика „На Фоус“ няма почивка. Именно в седмицата на този светъл празник, ни гостува може би най-светлия човек в SPL. Една константа в лигата, която за последните 2 години изгради страхотна кариера като няма отбор или играч, който да не го уважава. Става въпрос за душата на Titanite Old Stars, за човекът в сянка, а и на светло в Street Fighters. Той е един истински Бизнесмен, както на терена, така и извън него. Дами и Господа, представяме ви Юри Найденов.

– Представи се с няколко думи? С какво се занимаваш, когато не си на зеления килим?
– Казвам се Юри Найденов и се занимавам с много различни смислени и безсмислени неща.
– Как се запали по футбола? Разкажи ни и някоя интересна случка от детството ти свързана с любимия спорт?
– По футбола се запалих като съвсем малък. Даже си мисля, че съм се родил запален. Бях буйно дете. Случки много. Не знам коя би била интересна за читателите на вестник “SPL Today”.
– Кой е любимият ти отбор на българската сцена. А на европейската и световна и защо точно този или тези клубове си избрал?
– В света има три отбора и те са Милан, Левски и Манчестър Юнайтед. Те избраха мен. Аз не съм ги избирал.
– Твоя идол е? Защо точно той? Какви качества притежава, за да те плени?
– Идоли много от моето детство, което като гледам все още не е приключило. Бастен, Гулид, Рийкард, Шмайхел, Дунга, Малдини, Барези, Гатузо, Шевченко, Кантона, Бекъм. Българските са ясни, те си вървят по партийна линия.
– Разкажи ни пробвал ли си се на професионалната сцена някога. Ако да, защо се отказа? Кажи и няколко думи за българския футбол в момента, твоето впечатление.
– За мое огромно съжаление и за нещастие на всички мой фенове в галактиката не можах да се кача на професионалната сцена, но не защото не исках. Обичам да гледам български футбол. Това е едно от любимите ми занимания. Това са изключителни двубои, изпълнени с емоция, страст към играта и мотивация към подрастващите поколения. Обичам да гледам всички български футболни клубове. Това са мачове изпълнени с мисъл, страст, точни подавания, невероятни отигравания и още много много прекрасни моменти. Те създават само положителни емоции в мен и ме карат да съм щастлив, и тъй като нашето първенство е на най-високото възможно ниво, понякога си пускам Шампионска лига и други първенства от света, за да видя как играят и обикновените и не толкова добре обучени отбори по света, за да мога да се уча от постоянните им грешки.
– Как се събрахте с момчетата от твоя отбор? Разкажи ни интересна случка свързана с него?
– С момчетата от Titanite Old Stars се събрахме случайно. Отидох да играя с тях в неделните им мачове и след като видях огромния потенциал на отбора и възможността да играем заедно с радост записах отбора в лигата. А с момчетата от Street Fighters просто се срещнахме, запознахме и след една седмица отборът беше създаден и имаше име лого и всичко необходимо.
– Как избрахте името на отбора?
– Нямам идея. Аз наследих това име (Titanite Old Stars), а сега вече и световно известна запазена търговска марка. Street Fighters си дойде само. Вече се обработват документите за патентоване.
– Как поддържате духа в отбора преди мач, след победа и загуба?
– Духът на отбора поддържа нас, а след всяка победа, естествено, сме щастливи и усмихнати. Мисля, че за две години в лигата имаме една или две загуби, които по никакъв начин не могат да ни накарат да се чувстваме зле.
– Какви са амбициите на отбора този сезон?
– Купа на световните финали през септември, където имаме покана за участие.
– Според теб кой е най-полезен на състава със своята игра? Би ли отличил някой или не залагате на индивидуалността, а на колектива?
– Всеки е полезен по своему. Ние сме отбор и сме винаги заедно.
– Как попаднахте в SPL? От къде чухте за лигата?
– Случайно! Лигата ползваше нашия терен „ТИТАНИТЕ ГРАНД АРЕНА“ за своя турнир и тъй като не ни заплащаше наем с организаторите стигнахме до споразумение и сега играем без да плащаме, докато те изплатят дълга си към нас.
– Харесва ли ви начина на организиране и структуриране на самата лига? Какво може да се подобри според теб?
– Лигата е добра. Бих препоръчал тъчовете да се изпълняват с ръце, както е в нормалния футбол. Също така, може да се помисли за открити терени през топлите месеци на турнира.
– Какво мислите за феърплея като цяло и неговото ниво в лигата?
– Феърплеят е на ниво с дребни изключения. Ние много държим на него и сме го доказали миналата година, а съм сигурен, че и тази ще е така.
– Какво мислиш за съдийството в лигата и до колко реферът ви респектира в една футболна среща?
– Съдийството е добро, разбира се с дребни изключения, които ние си казваме на момента на съдията. Мисля, че съдиите не са на терена, за да ни респектират, а да ни контролират и помагат. Те са наши приятели.
– Кой е най-незабравимият момент в SPL?
– Всяка една събота и неделя на зеления килим е незабравим момент.
– Ще има ли чукане с яйца в Titanite Old Stars и Street Fighters по Великден?
– Тази година двата отбора ще празнуват заедно великденските празници зад граница, където ще се проведе и лека тренировъчна програма. В менюто на играчите ще бъдат включени традиционни храни като печено пълнено агне, агне на жар, яйца, и други специалитети от местната кухня. Локацията остава тайна от съображения за сигурност.
– Пожелай нещо на феновете.
– Пожелавам здраве и напред и нагоре

Записа Димитър Пенев