„На Фокус“, Валери Попов: За да пробиеш във футбола ти трябва “чичо владика“

Момчетата приемат каузата „Реал Суходол“ много навътре в сърцата си, обяви асът на „червените“

Скъпи приятели, тази седмица в нашата редовна рубрика „На Фокус“ ще ви представим душата на Реал Суходол. Този футболист винаги се отличава на терена с нестандартните си отигравания, умното представяне и високото КПД. Valeri Popov отдели време, за да отговори на нашите въпроси. Ето какво сподели той:
 
– Представи се с няколко думи? С какво се занимаваш когато не си на зеления килим?
– Работя в единствената останала българска марка за дамска конфекция в България от 1971 г. „Рила Стил“ като Административен Директор. Иначе съм семеен с две деца и се опитвам да прекарвам свободното си време с тях. Двама проекто-футболисти са малките.
– Как се запали по футбола? Разкажи ни и някоя интересна случка от детството ти свързана с любимия спорт?
– Запалих се по футбола от малък. Не мога да кажа какво ме запали толкова много, просто играех и ми доставяше удоволствие. Исках да побеждавам и играех само за това. Ритахме класовете един срещу друг. По-големият клас от нашия имаха едно момче, което тренираше в Левски и когато играеше, винаги мачовете бяха с неясен резултат. Но не играеше ли това момче, винаги побеждавахме.Така реших да се запиша на футбол, за да се науча да бъда фактора в отбора, в който играя!
– Кой е любимия ти отбор на българската сцена. А на европейската и световна и защо точно този или тези клубове си избрал?
– В България симпатизирам на ЦСКА, но след случилите се обединения и последващи събития, признавам, че не съм ходил на мач на отбора! На световната сцена симпатизирам на Барселона. Това е отборът, който в нито един момент не може да не бъде фаворит в даден мач. Може да победи непобедим отбор, а може да падне от всеки аутсайдер. Това е отборът, който може да промени темпо, развитие и резултат в един мач само за 15 минути. А и не на последно място, там е играл най-големият български футболист за всички времена.
– Твоя идол е? Защо точно той? Какви качества притежава, за да те плени?
– Моят идол е Роналдиньо Гаучо, който всъщност имаше рожден ден вчера! Това е футболистът, който може да реши всеки мач само с две докосвания, само две! Футболист, който може да поведе всеки отбор към победа.
– Разкажи ни пробвал ли си с на професионалната сцена някога. Ако да, защо се отказа? Кажи и няколко думи за българския футбол в момента, твоето впечатление.
– Пробвал съм в няколко отбора, но не виждах как мога да се развия в тези тимове и се отказах. След това времената станаха изключително динамични и не виждах смисъл да играя на професионално ниво. Виждах как се селектират отборите и каква игра на мениджърите се случва. За да пробиеш във футбола ти трябва “чичо владика“ или баща, минимум Генерал. За съжаление съм тренирал и играл в години, в които това беше единственото условие, за да успееш. За българския футбол не искам да говоря, защото то се вижда и от хората дето не се интересуват от футбол. Аз съм на старческата поговорка: За умрелия или добро, или нищо! Нивото се вижда от резултатите и трансферите!
– Как се събрахте с момчетата от твоя отбор? Разкажи ни интересна случка свързана с него?
– С момчетата от нашия отбор се събрахме по неволя. Имаше отбор от нашия квартал, който беше добър в първата година от създаването си. След първата успешна година започнаха загуби и гледайки статистиката, се превърна в боксова круша. В един момент, момчетата ме извикаха, защото нямаха хора. Аз бях след изключително тежка контузия, скъсани връзки на глезена на левия крак. В първия мач, в който играх, вкарах три гола, дадох две асистенции и се превърнах в играч на мача. Това ме мотивира и приех много сериозно участието си в този отбор. За мен стана фикс идея да се развием с момчетата и да надградим този отбор. Още повече, че този отбор носи името на нашия квартал от преди 35 години.
– Как избрахте името на отбора?
– Името на отбора, както казах, е името на отбора от преди 35-40 години, когато имаше отбор в нашия квартал. Събрали сме се само момчета-ентусиасти и ще се опитаме да подържаме името и да не се забравя този отбор от младото поколение.
– Как поддържате духа в отбора преди мач, след победа и загуба?
– Духът го поддържаме преди и след мач с разговори само за отбора, с който играем -как да го победим и съответно, как сме го победили. Момчетата са изключително сериозни и приемат каузата „Реал Суходол“ много навътре в сърцата си, за да се правят банкети и дискотеки. Накрая на сезона, когато вдигнем купата на шампионите, ще направим грандиозен купон, който ще се помни дълго време.
– Какви са амбициите на отбора този сезон?
– Нашата амбиция е само една, а именно да спечелим първото място в групата и да станем шампиони. Това е нашата единствена цел и за тази цел се борят всички в отбора.
– Според теб кой е най-полезен на състава със своята игра? Би ли отличил някой или не залагате на индивидуалността, а на колектива?
– В нашия отбор няма индивидуални личности, освен едно изключение, нашият голмайстор. Ние сме изключително задружни и си помагаме във всички аспекти на играта. Това е нашето най-силно оръжие.
– Как попаднахте в SPL? От къде чухте за лигата?
– Попаднали са момчетата, където са се събрали и са спечелили сезона, в който са се записали в групата. Не знам дали има друг такъв отбор в лигата?!
– Харесва ли начина на организиране и структуриране на самата лига? Какво може да се подобри според теб?
– Всичко е добре организирано и е много приятно да се играе в самата лига.
– Какво мислите за феърплея като цяло и неговото ниво в лигата?
– Има много разбиране и феърплей в лигата с малки изключения. Това са отбори и по точно хора, който смятат лигата за реализация и трамплин за неосъществените си мечти на футболно ниво. Това е много пагубно и разрушително за феърплея и доброто име на лигата. Тук сме се събрали, за да се забавляваме и да създаваме социални контакти, а не да се правим на футболисти от световна величина, не е тук мястото. Всички имаме задължения и отговорности извън тази лига и независимо от резултатите, на следващия ден ще трябва да си ги изпълняваме.
– Какво мислиш за съдийството в лигата и до колко реферът ви респектира в една футболна среща?
– Съдийството в лигата е на доста високо ниво. Но както навсякъде, „всяко стадо си има мърша“, имам в предвид, че всеки съдия прави грешки и има предпочитания към даден отбор по една или друга причина.
– Кой е най-незабравимият момент в SPL?
– Най-незабравимият ми момент в лигата е момента, в който победихме един от най-трудните и неудобни отбори в лигата. Отбор,който в доста голям период от време ни се заканваше, че ще ни бият и „ще ни размажат“. В този мач, аз бях помолил всички момчета в отбора да играят само за победа и нищо друго и нещата се случиха. Това е моментът, който няма да забравя, заради отдадеността и устрема на колектива в отбора, моментът, в който всички приеха предизвикателството и сериозността на този мач! Ако нашите футболисти приемаха мачовете така присърце, българският футбол щеше да е на челните места на световната футболна сцена!
– Пожелай нещо на феновете.
– Пожелавам на феновете да имат възможността да изживеят прекрасните си моменти. Да работят, за да осъществят всички свои неосъществени желания. Много положителни емоции и сбъднати мечти! Времето не е достатъчно за нищо, трябва да го оползотворяваме възможно най-ползотворно!

Записа Димитър Пенев