„На Фокус“, Стефан Крекманов: Популярността на SPL може да попречи на феърплея

Рома е отборът, а Тоти е човекът, заяви асът на Сбогом Гринго

Скъпи приятели, дойде време да ви представим една истинска душица, която се подвизава по терените на SPL. Душица, която като намери топката както трябва може да стане страшно за противниковите вратари. Душица, която може да отправи над 30 удара в мач, или пък да открадне всички топки в защита. Наскоро се видя, че и дните му като вратар не се преброени. Тази душица има толкова голямо сърце, че е трудно да не и се радваш като я видиш с топка в крака. Представяме ви асът на Сбогом ГрингоСтефан Крекманов.
 
– Представи се с няколко думи? С какво се занимаваш, когато не си на зеления килим?
– Казвам се Стефан Крекманов, софиянец и върл почитател на Линдзи Пелас (да ме извинява жена ми). Извън зеления килим се старая изкараните от работа пари да ги инвестирам в „комар”.
– Как се запали по футбола? Разкажи ни и някоя интересна случка от детството ти свързана с любимия спорт?
– Обичам футбола! Честно казано не знам как стана. В семейството или около него всички са скарани със спорта. Просто един ден получих топка като подарък и се почна. Интересни истории има хиляди, но любима ми е тази, когато бях на 2 метра (буквално) от смъртта на мача между ПАОК и АЕК. Когато президентът на ПАОК нахлу на терена и извади пистолет. Голям мач!
– Кой е любимия ти отбор на българската сцена. А на европейската и световна и защо точно този или тези клубове си избрал?
– Покрай цялата футболна управленческа гадост у нас дълго време бях настрани от стадионите. Харесвам определено ФК Добруджа, защото жена ми е от Добрич и Етър, защото са лилави. Извън пределите на милата ни родина харесвам много отбори – Херта, ПАОК, Сент Етиен, Вииторул. Но Отборът, най-важният е Рома!
– Твоя идол е? Защо точно той? Какви качества притежава, за да те плени?
– Идол? Зависи какво имаш предвид под идол. Нямам стая с постери и автографи, не се старая да приличам или играя като някого, но за да съм честен плаках много на последния мач на Тоти. От друга страна никога няма да забравя първата си фланелка – жълто-зелена с номер 9 на гърба и (дотогава) 4 звезди над емблемата. Това бяха дните…
– Разкажи ни пробвал ли си с на професионалната сцена някога. Ако да, защо се отказа? Кажи и няколко думи за българския футбол в момента, твоето впечатление.
– Мечтаех да играя професионално, тренирах, но никога не съм бил близо. У нас не е Англия, където за всеки има място под слънцето. Или под облаците в техния случай :). Футболът у нас е сбъркан тотално. Нищо не е наред, но темата е дълга. Най-кофти обаче за мен е, че децата „се женят” за футбола не по любов, а по сметка. Познат мотив, нали?
– Как се събрахте с момчетата от твоя отбор? Разкажи ни интересна случка свързана с него?
– Ами нямам идея, наистина. Отбора го имаше и преди мен, ще го има и след мен. Президентът на клуба (Симо) ми се обади един ден и ме покани в отбора. Хареса ми проектът и бързо се разбрахме за договор.
(*Глас от публиката* – Аха да, еееее да, Стефан пак не е пропуснал да се почерпи).
– Как избрахте името на отбора?
– „Питайте треньора и ме оставете на мира” казваше г-н Батков във времената, когато беше собственик на Левски.
– Как поддържате духа в отбора преди мач, след победа и загуба?
– Цялата заслуга е на Звяра. Ицо е човекът, който е назначен от Симо и той се грижи за всичко около отбора. Поздравявам го за нещата, които е свършил, защото гринговската общност беше в много труден момент и Звяра се притече на помощ.
– Какви са амбициите на отбора този сезон?
– Както всеки един сезон – забавление и да сме пример за спортсменство.
– Според теб кой е най-полезен на състава със своята игра? Би ли отличил някой или не залагате на индивидуалността, а на колектива?
– Тийм спирит му е майката.
– Как попаднахте в SPL? От къде чухте за лигата?
– Беше много отдавна, нищо се не си спомням, но май г-н Димитър Пенев (ама не треньорът) ми беше подшушнал нещо за нея лига. После Симо се включи с офертичка за ритане и го измислихме.
– Харесва ли начина на организиране и структуриране на самата лига? Какво може да се подобри според теб?
– Определено да, има страхотни идеи в лигата и това помага за нейното популяризиране. Харесва ми, че вие залагате повече на феърплея. Идва един момент обаче, в който този феърплей е застрашен от популярността на лигата. Е, тогава трябва да се взимат решения.
– Какво мислиш за съдийството в лигата и до колко реферът ви респектира в една футболна среща?
– Няма по-излишен въпрос. Никога не съм обръщал внимание на съдийството. Съдиите се стараят. Не са перфектни, но не заслужават и лоши думи. Разбира се, че бъркат, но не е нарочно. Смешно е, когато биват обвинявани за тъч или корнер, а е странно, че хората все още не са разбрали, че няма смисъл от спорове с тях.
– Кой е най-незабравимият момент в SPL?
– Има един специален момент за мен и той е когато си тръгвам след някой страхотен мач. Качвам се в колата и съм толкова щастлив, че като се прибера сръбвам две бири за да го отпразнувам.
– Пожелай нещо на феновете.
– Бъдете здрави, бъдете мили, уважавайте се и Valar Morghulis.

Записа Димитър Пенев