„На фокус“, Петър Миланов: Най-доброто тепърва предстои

Бербатов ме запали по Ман Юнайтед, разкри капитанът на Младо пиво

Отборът на Младо пиво е един от интересните отбори в SPL1. Тимът започна слабо есента на първенството, но с течение на мачовете започна да набира скорост. Освен това започва да побеждава съперниците си с надиграване, което определено привлече погледите на техните съперници. Въпреки че в момента тимът е 10-и в класирането, то със сигурност не може да се счита като аутсайдер срещу всеки свои противник. За да разберем повече за израстването на тима тази седмица в рубриката „На фокус“ поканихме капитанът на Младо пиво Петър Миланов.

– Разкажи малко повече за себе си – как се казваш, откъде си, с какво се занимаваш?
– Казвам се Петър Миланов, на 22 години съм от София. В момента съм студент и работя в TELUS.
– Футболът е неизменна част от израстването на всяко момче. Ти как се запали?
– Не мога да кажа как точно се запалих, защото беше преди доста време, но в съзнателния ми живот футболът винаги е бил неизменна част от него.
– Интересуваш ли се от български футбол? Имаш ли любим отбор?
– Да се интересувам е доста силно казано… Следя какво се случва в българския футбол, но като цяло не мога да кажа, че съм доволен. Има много потенциал в първенството ни, но за съжаление, не се развива в правилната посока. Иначе от малък любимият ми отбор винаги е бил Левски. Дядо ми беше луд фен и никога не изпускаше мач… Именно той ме запали.
– А любим футболист?
– Нямам любим футболист. В този спорт има много играчи, които заслужават нашето уважение заради всичко, което правят на терена и заради това какви хора са извън него.
– Клуб, който подкрепяш извън предетелите на България? Какво мислиш за представянето му през сезона до този момент – участва ли в някой голям клубен турнир – Шампионска лига, Лига Европа и как се справя в първенството, в което се подвизава?
– Манчестър Юнайтед! Не съм им луд фен, но им симпатизирам. Мисля, че ако продължават да работят по този начин под ръководството на Жозе Моуриньо, биха могли да постигнат много. От представянето им във Висшата лига има какво да се желае, но по-важното е, че отново се върнаха в Шампионска лига и то успешно, поне засега.
– Кой беше футболният ти идол като малък? Защо избра точно него?
– Когато бях малък, любимият ми футболист беше Димитър Бербатов. Мисля, че именно той е в основата да започна да харесвам Манчестър Юнайтед.
– Някога тренирал ли си футбол професионално?
– Тренирах за кратко в Септември (София), когато бях 8 клас. Трябваше обаче да взема важното решение дали да продължа с футбола или да уча и прецених, че образованието е по-важно. Не бих казал, че съжалявам. Все пак футболът ми остана хоби.
– С твоя отбор сте участници в SPL1. Специално за тази лига ли сформирахте отбора или отдавна играете заедно?
– Миналата година участвах в SPL1, но с отбора на ДЕбелия балет. С колеги от работа се събирахме да играем за удоволствие, но впоследствие срещнахме трудности с организацията – не винаги успявахме да се съберем в пълен състав… Затова реших да създам отбор с приятели, тъй като доста ми хареса организацията на лигата. Вече доста време сме заедно, имахме и нови попълнения по време на Купата на SPL, но мисля, че вече се изградихме като екип и остава само да намерим правилния за нас стил на игра и вярвам, че най-доброто тепърва предстои!


– Ти си лидерът на Младо пиво. Как успяваш да запазиш духа на момчетата при претърпените загуби?
– Никога не съм виждал себе си като лидер. Мисля, че тази роля бе отредена точно на мен заради организационните ми умения. Надявам се, че се справям добре, момчетата ми имат доверие. Най-трудно е да се запази духа на отбора след загуба, особено когато знаем, че сме надиграли съперника. Не е лесно да останем положително настроени, но доброто ни настроение се дължи на това, че прекарваме време заедно, искрени сме един с друг и мнението на всеки един от нас е от значение. Вярвам, че именно това ни държи на правилния път.
– Събирате ли се да обсъждате мачовете, когато не сте на терена?
– Събираме се след абсолютно всеки мач, за да обсъдим представянето ни и самата среща. Стараем се да поддържаме духа. Гледаме повторения на двубоите и анализираме, както индивидуалните, така и отборните грешки, но както вече казах, най-доброто тепърва предстои.
– Доволен ли си от представянето на отбора до момента? Заемате 10-ото място във временното класиране…
– Доволен… Не бих казал. Аз съм доста самокритичен човек, но на фона на това, че тепърва се изграждаме като отбор, мисля че не се представяме зле. Почти винаги излизаме на терена с настроение и се борим доколкото можем. Не мисля, че 10-ото място ни приляга, но имаме още над какво да работим, за да бъдем максимално удовлетворени. Ако трябва да съм честен, смятам, че не само ние, но и останалите отбори ни приемат като сериозен съперник, а не като аутсайдер, за което се радвам. Това амбицира още повече момчетата, за да се раздават на терена всеки път повече и повече.
– Какво смяташ, че трябва да се промени в отбора, за да тръгнете по победния път?
– Твърде рано е да променяме нещо. За момента важното е да се опознаем като играчи, като стил на игра и да се напаснем. Времето ще покаже какво трябва да се промени.
– Има ли някой, който би отличил от състава? Или би отличил повече от един?
– Всеки един от отбора заслужава да бъде отличен – някои с качества, други с желание, трети с хъс. Разбира се, че има хора, които допринасят до голяма степен за развието и по-доброто представяне на отбора – такива като Веско Василев, Иван Рударски, голмайстрите ни – Павел Павлов и Мартин Пашов… Моето лично мнение обаче е, че в крайна сметка най-важно е да бъдем отличени като отбор, като колектив, а него като личности и инвидуалисти.
– Ти доволен ли си от своето представяне? И къде на терена се чувстваш най-комфортно?
– Не мисля, че моето представяне е важно. Имам и добри мачове, имам и не толкова добри… За мен най-важно е отборът да просперира, а дали се представям добре или не, това могат да го кажат моите съотборници.
– Как разбрахте за SPL? И защо решихте да се запишете?
– Беше много отдавна, но мисля, че от реклама във „Фейсбук“. Реших да се запишем, защото един такъв формат ти дава седмична доза съревнование, а всички имаме нужда от такава. Доста оприличавам SPL на английската т.нар. Sunday League, в която винаги съм искал да участвам.
– А как избрахте името на отбора?
– Името бе измислено на по „Младо пиво“..
– Доволен ли си от организацията – структурата на лигата, провеждането на мачовете?
– Организацията е добра. Всичко е добре структурирано, гъвкаво и организаторите са сговорчиви и приятни личности. Като цяло ми допада.
– Мислиш ли, че има нещо, което трябва да бъде променено?
– Идеята за феърплей е страхотна, но мисля, че схемата с наказателните точки е доста субективна. Всичко зависи от това до каква степен съдията би пуснал по-свободна игра. Има отбори, от които няма как да участваш да играят чисто, съответно това влияе както на самите мачове, така и на класирането.
– В днешно време съдийството е от най-обсъжданите неща, независимо дали става въпрос за мачове на професионално или на аматьорско ниво. Ти доволен ли си от съдиите в SPL?
– Както вече споменах, играта зависи до голяма степен именно от съдията. Но като вземем под внимание, че това е аматьорска лига, не мога да кажа, че очаквам самите съдии да са професионалисти. Но иначе не мога да се оплача. Момчетата дават всичко от себе си да са максимално обективни.
– А от останалите отбори? Има ли феърплей?
– Като цяло съм доволен, поне доколкото може да се очаква предвид самия формат на турнира и участниците в него. Разбира се, винаги има какво още да се желае.
– Тъй като е седмицата на любовта, не можем да не те попитаме кое би предпочел: Да излезеш на среща с приятно и хубаво момиче или да си на терена на SPL?
– В Седмицата на любовта планът е ясен – Лига Европа и Шампионска лига, гледайки любимите отбори, както и SPL и други мачове с отбора в сърцето.
– Какво би пожелал на себе си, на феновете, на съотборниците ти, на останалите отбори…
– За една честна игра и едно добро съдийство!

Записа Ралица Йотова