На Фокус, Павел Матеев: Готови сме за подвизи в SPL

Съпругата ми е най-верният фен на Готинягите, разкрива капитанът

Приятели и фенове на SPL, тази седмица под светлините на прожекторите в нашата рубрика „На Фокус“, попада един от най – градивните и позитивни играчи в лигата. Той е човекът с постоянната усмивка без значение дали отборът му губи или печели. Той е спойката между отделните звена в силният тим на Готинягите, той е големият капитан Павел Матеев.

– Здравей, представи се – как се казваш, от къде си?
– Казвам се Павел Матеев и съм роден в гр. Етрополе, но от 10-годишен живея, уча и работя в София.
– С какво се занимаваш, когато не си на зеления килим?
– Менажирам финансите и управлението на човешките ресурси в една строителна фирма. В малкото свободно време се отдавам на семейството и по-конкретно на моята съпруга, с която обожаваме да пътуваме из най-различни дестинации по света и у нас.
– Как се запали по футбола? Разкажи ни и някоя интересна случка от детството ти свързана с него.
– Няма да ви изненадам като кажа, че както повечето момчета родени през втората половина на 80-те, израстнах подвластен на великото американско лято през 1994 г. Там някъде още 7-8 годишен започнах всяка сутрин да се редя пред кварталния РЕП за спортен всекидневник.
– Кой е любимия ти отбор на БГ сцената ?
– Потомствен левскар съм и обичам много Левски, но управлението на клуба и раздорите между фенските организации до такава степен ме отвратиха, че спрях да ходя по мачове и все по-рядко се интересувам от случващото се с отбора.
– А на Европейската и световната сцена?
– Гледам много европейски футбол винаги когато мога. От дете съм голям тифоз на Ювентус, подкрепям също така и Манчестър Юнайтед.
– Твоят идол е и защо точно той?
– Една от причините да се влюбя в най-великата игра е Алесандро Дел Пиеро. Магията му с топката и фамозните му фалцови удари от ляво на нападението ме плениха за цял живот. Плакал съм като бебе, когато се контузи тежко, точно в най-добрата си форма. Смятам,че тази контузия го лиши от поне една Златна топка, но и без нея той е символ и най-голямата легенда на Юве.


– Разкажи ни, пробвал ли си с на профи сцената някога. Ако да защо се отказа? Кажи няколко думи за БГ футбола в момента, какви са твоите впечатления?
– Може да се каже, че съм тотален любител. Всичко, което мога на терена го дължа на свирепите битки – площадка срещу площадка, в квартала, в който израстнах – Дианабад. Мнението ми за БГ футбола няма как да е положително, както споделих и за любимия Левски като част от него. Достатъчно е да се каже, че в момента нямаме нито един футболист играещ за отбор от топ 10 на някое от първенствата в Западна Европа. По-лошото е, че не се вижда тази тенденция да се промени и при подрастващите.
– Как се събрахте с момчетата от твоя отбор? Разкажи ни някоя интересна случка свързана с отбора?
– Историята на Готинягите започна преди има-няма 4 години, когато с част от най-добрите ми приятели Тими, Тото и Жорката създадохме този отбор. Доста хора минаха през отбора през това време, докато се отсее сегашния състав и се намери баланса. В пика си сме като отбор и само да са здрави всички сме готови за подвизи в SPL.
– Как поддържате духа в отбора преди мач, след победа или след загуба?
– Душата на отбора и най-забавният човек когото познавам, безспорно е Георги Николов. Той се грижи да не преживяваме тежко загубите.
– Къде се чувстваш най-добре като позиция на игра в отбора?
– Играта ми през последните години доста се промени. От тотално гюме, чакащ да засече на празна врата, станах доста по-комплексен играч, виждайки се и по броя на асистенциите. Жалко, че нямате статистика за отнети топки. В общи линии се опитвам да съм отборен играч и да се раздавам от цялата си сърце и душа за моите съотборници.


– Според теб кой е най-полезен на състава със своята игра? Би ли отличил някой или не залагате на индивидуалността, а на колектива?
– Възхищавам се на класата и футболния интелект на Бисер Вричев, на техниката и повратливостта на Георги Николов, на заставането и погледа над играта на Виден Радованов, на борбеността и увереността на Радослав Вишанов, на спокойствието и движението на Теодор Димчев, на позиционирането и рефлекса на Станимир Найденов и не на последно място един съотборник, който в SPL още не сте видели, но се надявам скоро да e сред нас – Емил Генов. Той е пример за всички ни с невероятния хъс и жажда за победа, които притежава! Ами май се оказва, че не залагаме много на индивидуалността.
– Как попаднахте в SPL? От къде чухте за лигата?
– От известно време искахме да сменим лигата, в която участвахме и точно тогава близка приятелка (всъщност кумата ми) спомена, че нейни приятели са си направили футболна лига. Без колебание се свързах с организаторите. Благодарение на техния професионализъм доста бързо реагираха и ето ни тук в SPL.
– Харесва ли ти начина на организиране и структуриране на самата лига? Какво може да се подобри според теб?
– Впечатлен съм от организацията. Добре сте си разпределили задълженията и всеки от вас си върши страхотно работата. Продължавайте в същия дух да работите с любов към играта.
– Какво мислите за феърплея като цяло и неговото ниво в лигата?
– Радвам се, че в SPL успявате да намирате баланса между твърдата игра и феърплея. Имам база за сравнение с друга лига и мога да кажа, че нивото на феърплей тук е много по-високо.


– Какво мислиш за съдийството в лигата и до колко реферът ви респектира в една футболна среща?
– Съдийството в досегашните ни срещи, смея да кажа е на европейско ниво. Най-важното за един съдия е да остане незабелязан по време на мач. В SPL това е факт.
– Започнахте удaрно в първенството и се представяте впечатляващо в турнира за купата. До къде може да стигнете и какви са целите на отбора?
– Имаме три загубени финала с момчетата. Мечтаем и мисля, че е време да вдигнем купа. Надявам се още тази година.
– Нашият шеговит въпрос – среща с жена или мач в SPL?
– Може да се каже, че пред мен никога не е седяла тази дилема. Моята съпруга проявява уникално разбиране и знае колко е важен отборът за мен. Подкрепя ни на почти всеки мач и е най-верният ни фен. Обичам я и много и благодаря.
– Пожелай нещо на феновете.
– Бъдете здрави и се забавлявайте с безкрайно интересните двубой в SPL!

Записа Даниел Васев