„На Фокус“, Николай Мусински: Гатузо и Милан са ми на сърцето

Конкуренцията в SPL е много сериозна, смята душата на Белите София

Скъпи приятели, тази седмица ще ви представим сърцето и душата на Белите София. Този играч се раздава винаги, когато е на терена, независимо дали е на вратата, дали трябва да спира противниковите атаки в защитата или да нанася кинжални удари. Става въпрос за поливалентния Николай Мусински.

– Представи се с няколко думи? С какво се занимаваш, когато не си на зеления килим?
– Казвам се Николай Мусински и работя в сферата на маркетинга, когато не съм на зеления килим.
– Как се запали по футбола? Разкажи ни и някоя интересна случка от детството ти свързана с любимия спорт?
– Още от малък бях с топката в крака, аз съм от поколението, което помни и лятото на 1994 година, когато българския национален отбор постигна най-големия си успех и от този момент насам се запалих.
– Кой е любимия ти отбор на българската сцена. А на европейската и световна и защо точно този или тези клубове си избрал?
– Отборът на сърцето ми в българския футбол е ЦСКА. Странното е, че баща ми беше голям фен на Славия, но аз се запалих по ЦСКА, когато бащата на един мой приятел ни заведе на мач. От този момент насам станах фен на отбора. За него са играли велики футболисти като Стоичков, Балъков, Джони Велинов и други. На европейската сцена има само един отбор в моето сърце и това е Милан, по този отбор се запалих, когато слушах от мои по-големи приятели за великите Гулит, Ван Бастен, Барези, Малдини. Футболът, който те изповядваха, играта, невероятната красота в отиграванията им ме плени.
– Твоя идол е? Защо точно той? Какви качества притежава, за да те плени?
– Моят идол е Гатузо. Велик играч на Милан и настоящ треньор. Гледал съм го хиляди пъти и това, което ме впечатли в него, бяха страстта, желанието, хъса и огромното сърце, което притежава. Когато беше на терена, той беше истински звяр, не оставяше противника да диша. Спомням си мачът на Милан срещу Ман Юн на „Сан Сиро“. В първия мач на „Олд Трафорд“ завършихме 3:3 след брилянтния Кака. В реванша на Сан Сиро той не остави шанс на Кристиано Роналдо, не го остави и за миг. От този момент бях запленен от неговата игра. Имаме автограф от него с името и номера му след като Милан игра срещу Лудогорец миналата година в Разград.
– Разкажи ни пробвал ли си с на професионалната сцена някога. Ако да, защо се отказа? Кажи и няколко думи за българския футбол в момента, твоето впечатление.
– За много кратко време съм бил в школата на Локомотив София, но тъй като се преместихме по-далеч и нямаше, как да стигна до тренировките се отказах. Относно българския футбол в последните години нивото не е никак високо. Всяка година водещите ни отбори се класират за предварителните кръгове на Европейските турнири и отпадат рано, рано от надпреварата. Сменят се постоянно треньорите, футболистите. Нямаме бази, не се влага в обучението на кадри от школата, няма място където те да тренират в нормалния условия, което води до слабото ниво на родният футбол.
– Как се събрахте с момчетата от твоя отбор? Разкажи ни интересна случка свързана с него?
– Преди години, си говорихме със Слави Червеняков, че ще сформират отбор, който да играе в лигите. Предложи ми да се включа към тях и с удоволствие приех.
– Как избрахте името на отбора?
– За името на отбора може да питате Станислав Благоев и Слави Червеняков, но тъй като и двамата са фенове на Славия, мисля че от там е и името на отбора ни.
– Как поддържате духа в отбора преди мач, след победа и загуба?
– Винаги се опитваме да се шегуваме сред нас, преди, по време или след мач. Въпреки че ако сме загубили, е малко по-трудно, но съумяваме да останем с усмивки на лицето.
– Какви са амбициите на отбора този сезон?
– Както всеки сезон, борим се за по-предна позиция, даваме всичко от себе си, но и конкуренцията е доста сериозна.
– Според теб кой е най-полезен на състава със своята игра? Би ли отличил някой или не залагате на индивидуалността, а на колектива?
– Като цяло не мога да кажа кой е най- полезен в състава. Всеки един от нас допринася за доброто представяне на тима и това да побеждаваме.
– Как попаднахте в SPL? От къде чухте за лигата?
– Преди да се присъединим към SPL, играехме в друга лига, но мисля че Стани ни спомена за вашата лига. Решихме да запишем отбора за участие и така вече участваме само в SPL.
– Харесва ли ви начина на организиране и структуриране на самата лига? Какво може да се подобри според теб?
– Организацията е на много добро ниво, постоянно се стремите да подобрявате нещата, за да протичат нещата по възможно най-добрия начин.
– Какво мислите за феърплея като цяло и неговото ниво в лигата?
– Феърплеят, за който всички се опитваме да спомагаме в лигата и да може мачовете да протичат по-гладко. Но знаете, не всички и винаги играят феърплей. Но има и случаи, в които не се мисли за него, а само за потъпкването. Не е редно, на мачове в непрофесионална лига, да има груби влизания, псувни и други неприятни постъпки. Преди всичко сме се събрали да се разтоварим и разнообразим от и без това изморителното ни ежедневие.
– Какво мислиш за съдийството в лигата и до колко реферът ви респектира в една футболна среща?
– Съдиите се стараят да правят нещата по възможно най-добрия начин, но понякога правят доста грешки, което внася допълнително напрежение в мача и между играчите. Надявам се всички взаимно да сме си от полза и да допринесем за една по-добра работа на тях и по-малко грешки.
– Кой е най-незабравимият момент в SPL?
– Всяка една победа, всеки миг на себераздаване на всеки от нас.
– Пожелай нещо на феновете.
– Пожелавам им да бъдат здрави и да се наслаждават на играта.

Записа Димитър Пенев