„На фокус“, Момчил Узунов: На терена само топката е важна

Имам идоли във футбола на всеки пост, разкрива защитникът на Siven

Скъпи приятели и почитатели на най-великата игра. Тази седмица в нашата редовна рубрика „На фокус“ избрахме да ви представим един човек, който обикновено остава на заден план и не винаги е под светлините на прожекторите. Може би заради непопулярния пост, на който е избрал да играе а именно защитата. Той е стълбът в отбраната на Siven, човекът който надъхва своите съотборници и в най-тежките моменти от играта. Неговото име е Момчил Узунов.

– Здравей, Момчиле.

– Здравейте, фенове на SPL!

– Както традицията повелява, представи се с две-три думи за тези от почитателите ни, които не те познават.

– Казвам се Момчил Узунов от град София, на 24 години и съм капитан на тима от SPL1 – Siven.

– С какво се занимаваш, когато не играеш футбол?

– Ами може да се каже, че правя хората щастливи. Занимавам се с доставки на храна и наистина виждам доста щастливи хора в работата си.

– Как се запали по футбола?

– Запалих се по футбола покрай баща ми. Той е фен на Арсенал и е гледал както тях така и безброй други мачове по телевизията. Покрай него се зарибих. Първият ми спомен с топка в краката е когато с приятелчетата се събирахме зад блока, после започнахме да играем между кварталите и всеки ден чакахме с нетърпение „сблъсъка“ с друг квартал.

– Баща ти е фен на Арсенал, ти си фен на кой отбор, продължаваш ли семейните традиции? Както в България, така и в Европа.

– Аз симпатизирам на Арсенал, а колкото до България нямам някои фаворит. Подкрепям всички отбори които играят в Европа, но за съжаление те са с все по-малко български представители.

– Кажи нещо за българския футбола, твоето впечатление като цяло, харесва ли ти това което се случва у нас и какво трябва да се промени?

– Да си призная не ми харесва какво се случва във футбола като цяло. Не само този в България. Всичко става въпрос за бизнес и някак самият спорт отиде на заден план. А колкото до България съм на мнение, че трябва да се прави повече за младите и талантливи момчета, за да може националният ни отбор да върви напред и да се върнат феновете по стадионите.

– Имаш ли идол в играта и кой е той?

– На всеки пост имам по един – Буфон, Трифон Иванов, Зидан и Анри. Няма как да избера един, защото всеки е различен и уникален.

– Ти играеш предимно като защитник. Как избра този непопулярен пост?

– Всички искат да са нападатели и да вкарват, но трябва да има и хора, които им пречат да го правят безпроблемно, а и в защита малко седят и поста бива пренебрегван. Всички търсят добри вратари и нападатели, а такива като мен са тези, които трябва да помогнат на вратаря да запази мрежата си суха, а това е половин спечелен мач.

– А, от къде разбра за SPL?

– От приятели чух, че млади и амбициозни младежи са се хванали с организацията на нещо толкова интересно и трудно. Бях скептичен, защото знам колко е трудно да събереш хора за един мач, пък камо ли за цяла лига. Но се радвам, че успяха да ме оборят и сега дават възможност за забавление на мен и много други младежи всеки уикенд.

– Разкажи ни малко за отбора, как се събрахте?

– Отборът се събра през последната година. Ние сме бивши спортисти, но почти никой не е в самата игра. Млади и неопитни, но с желание за развитие. Събирахме се да ритаме заедно и ни дойде идеята да се запишем. Направихме отбор записахме се в една лига. Не бяхме доволни от организацията и се преместихме при вас. От до сега видяното мога да кажа, че сме направили правилно решение.

– Каза бивши спортисти, какво си тренирал футбол или нещо друго?

– Тренирал съм много години лека атлетика, в частност бях спринтьор. Контузих се и се прехвърлих към хвърлянето на диск, но така се стекоха нещата, че след близо 11 години в атлетиката пътищата ни се разделиха. От това време ми останаха само спомените, медалите и любовта към спорта.

– До къде мислиш че ще стигне отборът, как ще се представите в първенството и няколко думи за конкуренцията да ни кажеш?

– Отборът ни тепърва се сработва. Има какво още да се оправи в играта ни, но всичко идва с практиката. За топ местата има време да стигнем, но това може само да ни амбицира. А колкото до конкуренцията, има отбори, които показват много качествена игра като индивидуалности, но и много отборна игра. Има какво да научим от тях. Като капитан мога само да кажа, че с много желание и работа в правилната посока, ще има купа и за нас.

– Имаше един мач мисля беше с Вазов, ти пазеше и непрекъснато нахъсваше момчетата пред теб. Какво нахъсва самия теб преди мач, за да излезеш на терена максимално мотивиран?

– Аз винаги имам мотивация да изляза и да покажа най-доброто от себе си. Научил съм го през годините и се опитвам да вдъхна мотивация на момчетата. Казвам им, че излизаме да се забавляваме и да вложим всичко от себе си. Във въпросния мач пазех, защото вратарите ни бяха заети и нямаше кой да застане. На мен вратарския пост ми е слаб и за това надъхвах момчетата да ме пазят от противника.

– Какво се случва в съблекалнята на Siven преди и след мач, има ли разбори схеми на игра или просто излизате и каквото стане и как се роди името Siven? Има ли връзка с марката и каква?

– Ами говорим и преди и след мач с цел да видим къде грешим и къде какво може да се промени. А колкото до името ни, има връзка със самата марка. Екипите ни са от там, а и в отбора си имаме представител на фирмата.

– В SPL много държим на феърплея, колко важен е за теб в той в подобни турнири?

– Много е важен и за това избрахме SPL. Все пак трябва след хубав уикенд изпълнен с приятни емоции да можеш да идеш на работа зареден положително, а не добре наритан или дори контузен.

– Кажи ни няколко думи за организацията на турнира?

– SPL е лига е създадена от хора обичащи футбола, за хора обичащи футбола. Равна и честна игра, което е много важно. Феърплеят, както споменахме, е много важен и това е най-големият плюс на лигата. За минуси може и да има някакви моменти, но организаторите се стремят максимално на всички да ни е добре и за това с най-голямо удоволствие се събираме да премерим сили в лигата.

– Последен въпрос, най-тежкият и го задаваме на всеки. Среща с жена или мач в SPL?

– Чаках го с нетърпение! И тайно се надявах да ме пропуснете. След и преди мач с жената, а през този час на терена, само топката е важна.

– Пожелай нещо на феновете.

– Желая на всички да се забавляват, да продължават да следят лигата отблизо, че не се знае дали Siven няма да изненада всички.

– Ние пожелаваме много успехи на отбора и дано вдигнете купа в края на сезона.

– Благодаря ви!

Записа: Даниел Васев