„На Фокус“, Мариян Фамилиянов: В Олимп имаме тела на гръцки богове

Тази година ще завършим без загуба, убеден е играчът

Тази седмица в нашата рубрика на „На Фокус“ гостува една от най-колоритните личности в лигата. Става въпрос за душата на Олимп, за позитивния и винаги усмихнат до уши – Мариян Фамилиянов.

– Представи сe. Как се казваш, от къде си?

– Здравейте! Казвам се Мариян Фамилиянов, на 22 години съм, от София. –

– С какво се занимаваш, когато не си на зеления килим?

– Официално се водя Бизнес анализатор, но ако трябва да съм напълно честен – баскетболист-аматьор, принуден да изкарва прехраната си с някакви второстепенни дела от типа на финансов анализ. (смее се)

– Как се запали по футбола? Разкажи ни и някоя интересна случка от детството ти свързана с него.

– Като всеки Бай Ганьо в държавата, всички ритаха, ритах и аз. Като малък бях много дебел и винаги сме слагаха на врата.

– Кой е любимия ти отбор на Бг сцената. А на Европейската и световна?

– Любим отбор ми е само и единствено Левски, всичко друго са симпатии или желание да излезе тотото.

– Твоя идол е? Защо точно той? Какви качества притежава за да те плени играта му?

– Моят идол е д-р Тиам, заради способностите му да оперира противникови играчи! Шегувам се, като малък харесвах Стивън Джерард, заради лидерските му способности и умението да изстисква всичко от съотборниците си, макар никога да не бе най-надареният футболист в клуба. В днешно време обожавам Кристиано, заради работната му етика и величие.

– Разкажи ни пробвал ли си с на профи сцената някога. Ако да защо се отказа? Кажи няколко думи за Бг футбола в момента, твоето впечатление.

– Стига глупости, аз не мога да си спирам топката. Дай за българския футбол да ти разкажа – ужасна картинка, заради глупостта на управляващи и управлявани. Като започнеш от най-високо ниво, където половината са престъпници, до феновете където 1/3 са престъпници. За съжаление, смятам, че се знае кой ще става шампион много преди първенството да е започвало, макар да съм голям противник на конспирациите.

– Как се събрахте с момчетата от твоя отбор? Разкажи ни интересна случка свързана с отбора?

– Викнаха ме да бъда клоуна на отбора и от време на време да разтеглям играта от единия фланг на атаката към другия. За първи път играя в отбор, където няма съотборник, на когото искам да причиня физическо или психическо насилие. Всички са много готини, буквално.

– Как поддържате духа в отбора преди мач, след победа и загуба?

– Тази година ще завършим без загуба, така че не мога да ти кажа. Духа го имаше още преди да започнем да играем, защото посещаваме фолк и други заведения заедно доста често.

– Какви са амбициите на отбора този сезон?

– Да не загубим, което и най-вероятно ще стане.

– Според теб кой е най-полезен на състава със своята игра? Би ли отличил някой или не залагате на индивидуалността, а на колектива?

– Със сигурност на колектива, макар да са се събрали много, много добри единици в отбора, като изключвам себе си, разбира се. Работим заедно по 50 минути за победата, всеки дава всичко от себе си видимо.

– Как попаднахте в SPL? От къде чухте за лигата?

– Аз съм гостуващ благородник. Като Денис Родман в Северна Корея.

– Харесва ли начина на организиране и структуриране на самата лига? Какво може да се подобри според теб?

– Супер е всичко, няма да лъжа. Единствено може да се подобри качеството на играчи като хора, защото някои от тях са цървули, за съжаление.

– Какво мислите за феърплея като цяло и неговото ниво в лигата?

– Тази година съм си поставил за цел да спечеля наградата за феърплей, ако има такава. Ако няма, създайте я и ми я връчете. Най-важното е всички да се забавляват и да се чувстват добре, докато правим това, което правим. Победители и загубили ще има винаги, важното е да сме живи и здрави.

– Какво мислиш за съдийството в лигата и до колко реферът ви респектира в една футболна среща?

– Това, че съм капитан на другия спорт, който играя ме е научило да имам респект към всеки, но мнението ми е, че на много от играчите им липсва елементарно възпитание и уважение.

– Как избрахте името на отбора?

– Един ден, докато се къпехме в съблекалнята съвсем случайно забелязахме, че повечето от нас имат телата на гръцки богове (най-вече Митко) и Олимп е нашето място.

– Пожелай нещо на феновете!

– Пожелавам им по-често камерата на SPL да улавя ювелирните ми изпълнения, макар те да се случват на много висока скорост, за да може всеки да изпита наслада от играта ми. Бъдете живи и здрави!

Записа Даниел Васев