„На Фокус“, Марио Захаринов: Патриот има място в горните дивизии

Ще отбележим националния празник с момчетата, разкри мениджърът

 
Тази седмица главен герой в рубриката ни „На Фокус“ е един истински лидер, който винаги изисква максимума както от себе си, така и от отбора, чийто капитан е. Наш гост е Марио Захаринов, мениджър на Патриот, състезаващ се в SPL2.
 
– Разкажи малко повече за себе си – как се казваш, откъде си, с какво се занимаваш?
– Здравейте! Казвам се Марио, израснах в Костинброд и в момента живея в София.
– Футболът е неизменна част от израстването на всяко момче. Ти как се запали?
– От малък тичам след топката. В онези години нямаше „ни джиесеми, ни интернет”. Футболът беше нашето единствено хоби. Всичките ми джобни заминаваха за гумени топки №5 (хората родени през 80-те знаят за какво говоря (смее се).
– Интересуваш ли се български футбол? Имаш ли любим отбор? Ходиш ли по мачове? Има ли някоя емблематична случка от среща, на която си бил и е оставила траен отпечатък в съзнанието ти?
– Запален фен съм на Левски от дете. Относно посещаването на мачовете – ходя няколко пъти на сезон на стадиона, но основно на дербита. Имам любима случка, но в Патриот има фенове на други български отбори, затова ще се въздържа и няма да я разкажа.
– А любим български футболист?
– Нямам фаворит. Уважавам всички, които са допринесли за българския футбол.
– Има ли клуб, който подкрепяш извън предетелите на България? Какво мислиш за представянето му през сезона до този момент – участва ли в някой голям клубен турнир – Шампионска лига, Лига Европа и как се справя в първенството, в което се подвизава?
– Симпатизирам на Атлетико (Мадрид) и Манчестър Сити. „Дюшекчиите“ имат спорен сезон, но за сметка на това Сити доминира в Англия и Европа.
– Кой беше футболният ти идол като малък? Защо избра точно него?
– Никога не съм имал идол. Футболисти като Роналдиньо, Зидан, Бекъм и Роберто Карлош доминираха през онези далечни години. На тях съм се възхищавал.
– Някога тренирал ли си футбол професионално?
– Не, никога не съм играл професионално.
– С твоя отбор се състезавате в SPL2. Специално за тази лига ли сформирахте отбора или отдавна играете заедно?
– Отборът бе сформиран за първи път през 2011 година. Тогава изиграхме няколко сезона и спряхме. В момента преживяваме ренесанс.
– Ти си мениджър на Патриот. Как се справяш с тази задача?
– За съжаление, не сме лидери в групата. Има какво да подобряваме в играта си. За мен футболът е емоция – когато побеждаваме се радвам искрено, а когато губим страдам с дни… Фактът, че съм капитан засилва още повече изживяването. Като колектив сме супер, много сплотени и приятелски настроени – нещо много важно за мен.
– Доволен ли си от представянето на отбора до момента? Патриот заема 5-ото място във временното класиране…
– Не съм доволен, изпускаме точки с тактически грешки и мигове, в които има липса на концентрация. Отборът ни има още много неразвит потенциал. Вярвам, че имаме място в горните дивизии.
– Как успявате да запазите духа след претърпяна загуба?
– Правим бърз разбор с цел извличане на изводи и бързо преминаваме на следващия мач. С идеята за следващата среща запазваме фокуса. Понякога във футбола си от „страната на булката“ (смее се). Големи момчета са всички в отбора, така че няма драма.
– Какво, според теб, трябва да се промени в представянето ви, за да се придвижите по-напред в класирането?
– Нужна ни е още практика. В отбора има нови момчета, с които се сработваме в движение. Сигурен съм, че за в бъдеще ще сме още по-труден съперник.
– Кой или кои са играчите от твоя отбор, които заслужават да бъдат отличени?
– Всички до един заслужават. Ние сме отбор Патриот, не конкурс за най-добър играч.
– Кое, според теб е по-важно за успехите – индивидуалното представяне или това на отбора като колектив?
– Във всички отборни спортове най-важно за представянето е сработеният колектив и отборен дух. В тениса можем да говорим за индивидуалности, но тук сме заедно – и в радост, и в тъга.
– Събирате ли се да обсъждате мачовете, когато не сте на терена?
– Понякога се събираме да гледаме мачове от Шампионска лига с момчетата. Неизменно отваряме и темата за SPL.
– А наблюдавате ли срещите на останалите отбори, дори когато вашият вече е минал?
– Досега гледахме единствено финала за Купата в компанията на няколко бири (смее се). Беше интересен сблъсък, заслужаваше си.
– Доволен ли си от своето представяне на терена?
– Не съм доволен. Трябва да сваля някое килце, да съм по-бърз и издръжлив.
– Как разбрахте за SPL? И защо решихте да се запишете?
– За SPL разбрахме от интернет. Потърсихме футболна лига формат 5+1 и SPL беше сред първите резултати. Решихме да се запишем, защото качеството е високо – добри терени, организация и т.н.
– А как избрахте името на отбора?
– Името беше избрано преди 6-7 години. „Патриот“ е не просто име на отбор. „Патриот“ е идея, която ни обединява.
– Сам спомена, че сте се записали заради високото качество на лигата. Доволен ли си от организацията – структурата, провеждането на мачовете?
– Да, много съм доволен, засега всичко е на много високо ниво.
– Днес е 3 март. Отбелязваш ли празника по някакъв по специален начин? Все пак тимът ти се казва Патриот…
– Нямам някаква специална традиция. Тази година планирам да направим сбирка на отбора, за да отбележим националния празник. Също така имаме и друг повод – трябва да отпразнуваме възкръсването на тима ни.
– В днешно време съдийството е от най-обсъжданите неща, независимо дали става въпрос за мачове на професионално или на аматьорско ниво. Ти доволен ли си от съдиите в SPL?
– В повечето ни мачове, до момента, съдийството е на топ ниво. Случвало се е да имаме несъгласия с воденето на някои от тях, но всичко е в рамките на нормалното.
– А от останалите отбори? Има ли феърплей?
– Да, има феърплей. Мачовете ни досега са лишени от излишни негативни емоции, както и тежки контузии.
– Вече се превърна в традиция да задаваме този въпрос на футболистите, които са „на фокус“… Кое би предпочел – да излезеш на среща с приятно и хубаво момиче или да си на терена на SPL?
– (Смее се) Много добър въпрос. За всичко си има време. Неделя следобед е време за Патриот, футбол и приятели. През останалото време обръщам достатъчно внимание на хубавото и приятно момиче в живота ми.
– Какво би пожелал на себе си, на феновете, на съотборниците ти, на останалите отбори…
– Пожелавам интересни мачове и завързано първенство в SPL. Също така, липса на контузии при играчите. На феновете мога да пожелая отново много интересни срещи в шампионатите, добри резултати на националния отбор, както и зрелищно Световно първенство в Русия през тази година.

Записа Ралица Йотова