„На Фокус“, Максим Добрев: Очаквайте положителна промяна в #TwitterРитане

Вратарската позиция е много атрактивна, но доста хора отричат този факт, призна стражът

Тази седмица в рубриката ни „на фокус“ е вратарят на #TwitterРитане Максим Добрев. Неговият отбор се състезава в SPL, а стражът е играчът с най-много мачове за своя тим. Въпреки колебливото представяне на отбора, Максим смята, че предстоят по-добри дни, тъй като всеки един от съотборниците му дава максимума от себе си на терена.

– Разкажи малко повече за себе си – как се казваш, откъде си, с какво се занимаваш?
– Казвам се Максим, на 30 години съм. Роден съм в Ловеч, но от 15 години живея в София. Занимавам се с книги от 10 години, всичко свързано с тях – от внасяне на чуждоезикова литература, до издаване на книги на български език.
– Футболът е неизменна част от израстването на всяко момче. Ти как се запали?
– Нямам ясен спомен, но вероятно от по-големите момчета в квартала. Спомням си, че още в първи клас ритахме топка.
– Интересуваш ли се български футбол? Имаш ли любим отбор? Ходиш ли по мачове? Има ли някоя емблематична случка от среща, на която си бил и е оставила траен отпечатък?
– Преди години следях всички български мачове, но, за съжаление, заради всички тъпотии, които се случват в управата му, се отказах. Оттам е инспирирано и тазгодишното мото на отбора ни, което може да видите на екипите ни – „Футбол без перуки“. Любимият ми отбор е Левски. Да, може да се каже, че често ходя на техни мачове. Има интересни случки, но мисля, че не трябва да стават публично достояние.


– А любим български футболист?
– Георги Аспарухов, Георги Иванов и Димитър Иванков.
– Клуб, който подкрепяш извън пределите на България? Какво мислиш за представянето му през сезона до този момент – участва ли в някой голям клубен турнир – Шампионска лига, Лига Европа и как се справя в първенството, в което се подвизава?
– Любимият ми отбор е Арсенал. За съжаление, в последните години се представя отчайващо зле въпреки няколкото спечелени трофея от FA Cup. За първи път не участва в Шампионска лига, а в Лига Европа до момента представянето е сравнително добро, поне по моите критерии. За съжаление, в първенството положението е отчайващо, няма никакво постоянство и даже няма да завършим в Топ 5 и дори Тотнъм ще бъде пред нас…
– Кой беше футболният ти идол като малък?
– Не съм имал конкретни любими футболисти, но тогава бях фен на италианския футбол.
– Някога тренирал ли си футбол професионално?
– Да, когато бях в шести клас тренирах половин година в школата на Литекс.
– С твоя отбор се състезавате в SPL. Специално за тази лига ли сформирахте отбора или отдавна играете заедно?
– От около 4 години играем заедно. Първо започнахме да се състезаваме само в благотворителни турнири. Решихме да се запишем в лигата, защото мачовете се провеждаха на игрището, където играем и получихме предложение да се включим в SPL.


– Ти си футболистът с най-много мачове за твоя тим. Казват, че вратарите се различават коренно от своите съотборници. Ти защо избра именно тази позиция и подкрепяш ли това твърдение?
– Не бих казал, че се различат много. Като ученик играех вратар, след това няколко години бях нападател, но после пак се върнах на вратата. Мисля, че се чувствам доста комфортно на нея.
– Трябва ли да си малко луд, за да си вратар?
– Не мисля, че трябва да си луд за да си вратар, но определено е атрактивна позиция, въпреки че доста хора го отричат.
– Доволен ли си от представянето на отбора до момента? #TwitterРитане заема 10-ото място във временното класиране…
– За съжаление, не съм доволен от представянето на отбора ми, но това е максимумът, който може да дадем към момента. Надявам се нещата да се променят в следващите мачове.
– Как успявате да запазите духа след претърпяна загуба?
– Лично на мен ми е много неприятно след всяка загуба. Доста вътрешно ги приемам. Но се опитваме да анализираме какви са проблемите и да ги коригираме в следващия мач.


– Какво, според теб, трябва да се промени в представянето ви, за да се придвижите по-напред в класирането?
– Да се записват повече съотборници за мачовете ни. Първата година нямахме този проблем, но от 8-10 мача насам успяваме да се съберем доста трудно. Много често играем без резерви.
– Кой или кои са играчите от твоя отбор, които заслужават да бъдат отличени?
– Всички, защото винаги дават максималното от себе си във всеки мач.
– Кое, според теб е по-важно за успехите – индивидуалното представяне или това на отбора като колектив?
– Естествено, че колективното представяне е по-важно, но понякога се случва един или двама футболисти да изнесат целия отбор в даден мач.
– Събирате ли се да обсъждате мачовете, когато не сте на терена?
– Всеки четвъртък се събираме да играем заедно. Тогава съотборникът ни – Любомир Найденов ни прави разборка и коментира мачовете на съперниците ни, защото той гледа всички видео репортажи от миналите срещи на противниковите отбори.
– А наблюдавате ли срещите на останалите отбори, дори когато вашият вече е минал?
– Често идваме по-рано и тогава наблюдаваме мачовете преди нас. За съжаление, не оставаме след нашата среща, за да гледаме други двубои.


– Доволен ли си от своето представяне?
– Смело мога да кажа, че съм доволен от представянето ми и, че рядко получавам нелепи голове, които са неизменна част от играта все пак.
– Как разбрахте за SPL? И защо решихте да се запишете?
– Събираме се да играем на игрището в Лозенец и веднъж ни казаха, че ще се организира лига на това игрище и ни попитаха дали имаме желание да играем. Не ни отне много време, за да решим, че искаме да се включим.
– А как избрахте името на отбора?
– Името на отбора избра Пламен Йорданов. То е инспирирано от социалната мрежа „Twitter”, защото всички сме нейни активни потребители.
– Доволен ли си от организацията – структурата на лигата, провеждането на мачовете?
– Да, организацията е много добра. Много са гъвкави откъм избиране на часовете за двубоите и на кой терен да се играят мачовете.
– Мислиш ли, че има нещо, което трябва да бъде променено?
– Да, трябва да се поработи повече върху сайта на лигата. Трябва да има повече статистика за играчите и отборите.


– В днешно време съдийството е от най-обсъжданите неща, независимо дали става въпрос за мачове на професионално или на аматьорско ниво. Ти доволен ли си от съдиите в SPL?
– Да, като цяло съм доволен от съдиите, но определено има и такива, които не харесвам.
– А от останалите отбори? Има ли феърплей?
– Да, определено има феърплей, но просто срещу някои отбори се играе по-кораво и провокативно. Все пак това е част от играта.
– Вече се превърна в традиция да задаваме този въпрос на футболистите, които са „на фокус“… Кое би предпочел – да излезеш на среща с приятно и хубаво момиче или да си на терена на SPL?
– Специално мачовете от лигата са ми приоритет, така че ще предпочета футболната среща, но ако двубоят се застъпва с такъв на Арсенал, ще предпочета да гледам любимия си отбор, както съм го правил не един или два пъти.


– Какво би пожелал на себе си, на феновете, на съотборниците ти, на останалите отбори…
– Искам да пожелая на всички здраве и късмет, както и да се пазят от контузии, защото това е най-важното, за да може да се наслаждаваме много по-дълго на този прекрасен спорт!

Записа Ралица Йотова