„На Фокус“, Любослав Пешев: Ние печелим и губим заедно

Доста бързо се събрахме, обяви мениджърът на Партизан София

В редовната ни рубрика „На Фокус“ тази седмица ни гостува мениджърът на един от новите отбори в Sofia Premier League. Това е Любослав Пешев, който води Партизан София в SPL1. Тимът му е млад, но много перспективен. Любо отдели време, за да разкаже за създаването на отбора, както и любовта му към футбола.

– Здравей, представи се за малкото хора които не те познават.
– Казвам се Любослав Пешев. На 19 години съм от Елин Пелин.
– Как се запали по футбола?
– Като малък моите родители ме запалиха по футбола. Конкретно говоря за баща ми и дядо ми, те ме запалиха и почнах да гледам с тях мачове, след това започнах да тренирам футбол. За съжаление след известно време се отказах. Но сега съм много радостен, че с мой приятели играем в SPL1
– На кой отбор си фен, на българската и международната сцена?
– Привърженик съм на ЦСКА. „Червените“ са моя страст от дете. На европейската сцена симпатизирам на Манчестър Юнайтед и Ювентус. Надявам се скоро някой от тези два отбора да вдигна купата на Шампионската лига. Силно се надявам и този сезон Юнайтед да си върнат трона в Англия, въпреки че ще е изключително трудно. Конкуренцията е жестока.


– Имаш ли идоли във футбола?
– По принцип нямам конкретен идол. В момента изключително много харесвам играта на Килиан Мбапе. Според мен този френски талант ще надмине големите звезди Кристиано Роналдо и Лео Меси по успехи.
– Пробвал ли си се на професионалната футболна сцена?
– Пробвал съм, но тогава бяха други обстоятелствата. За мое огромно съжаление се наложи да спра да играя на професионално ниво.
– Разкажи за създаването на Партизан София?
– Отборът го събрахме доста бързо. Свързах се с братовчед ми веднага като разбрах за турнира и лигата. Допадна ми много, после бързо намерихме наши приятелчета, които дойдоха и също приеха предизвикателството да участват в SPL.
– Как поддържате духа в отбора преди мач, след победа и загуба?
– Всеки мач излизаме с много хъс и се опитваме да направим всичко по силите ни да спечелим. Ясно ни е, че ще е много трудно. Не сме участвали в такава лига до момента и може би ще ни трябва малко време да напипаме своя ритъм. Но вярвам, че след това поводите за радост ще бъдат много. Ще се опитаме да извлечем максимума от нашите сили и възможности и ще разберем какво ще се случи.


– Според теб кой е най-полезен на състава със своята игра? Би ли отличил някой или не залагате на индивидуалността, а на колектива?
– Футболът е колективна игра, няма най-полезен или най-неполезен. Ние сме едно цяло. Когато един играч направи грешка се счита за грешка на целия отбор. Смятам, че така трябва да бъдат нещата във всеки отбор. Дрязгите не са нужни никому.


– Как попаднахте в SPL? От къде чухте за лигата?
– Бях на работа. Тогава си говори с колегата за мачове. Поразпитах го малко повечко и от там се свързах с организаторите на турнира и се записахме.
– Харесва ли начина на организиране и структуриране на самата лига? Какво може да се подобри според теб?
– Организацията и начинът на провеждане на лигата определено ми допада. Харесва ми всичко до този момент в първенството.
– Какво мислите за феърплея като цяло и неговото ниво в лигата?
– Феърплеят е на високо ниво. Радостен съм, че отборите са спокойни и се стараят да играят футбол. Това е най-важното.


– Какви са целите на Партизан София за този сезон?
– Ами още нищо не мога да кажа за целите. За момента сме изиграли само два мача за първенство. Все още играем мач за мач, пък като минат повече срещи ще можем да определим нашите цел за дебютния ни сезон в SPL.
– Как избрахте името на отбора?
– Доста време мислихме за името на отбора. Интересно е, че така и не можехме да стигнем до име, което ни харесва на всички. Най-накрая все пак ни хрумна това име – Партизан София.

Записа Даниел Васев