„На фокус“, Лъчо Арсов и Атанас Иванов: „Футбол с кауза“ ни промени

ФК Торнадо 2013 има статистика за всеки един свои мач, разкри мениджърът

Всеки в отбора вече знае какво да прави, сподели капитанът

Скъпи приятели тази седмица ще ви представим не просто двама играчи ще ви покажем една от основните части на може би най-активният софийски аматьорски футболен клуб – ФК Торнадо 2013. За нас е чест да ви представим капитанът на тима Лъчезар Арсов и моторът на отбора – неуморимият и постоянно бележещ в противниковата врата Атанас Иванов.
Ще започнем първо с теб Лъчо.
– Здравей!
– Здравейте приятели на SPL.
– Представи се с няколко думи ?
– Лъчезар Арсов, мениджър и един от капитаните на ФК Торнадо 2013, а заедно с отборът ми сме един от основните организатори на благотворителната инициатива „Футбол с кауза“.
– С какво се занимаваш когато не си на терена? 
– Работя като специалист по информационна сигурност в софтуерна компания.
– Разкажи ни как се запали по футбола?
– Честно казано, не помня някакъв конкретен момент, но мисля, че е достатъчно ако кажа, че първият ми досег до истинските емоции от играта са свързани с еуфорията през 1994 година, когато не съм сигурен, че осъзнавах защо чак толкова много се радват всички около мен, но първите ми спомени от самата игра са свързани с Алесандро Дел Пиеро.
– На кой български и кой европейски отбор си фен?
– Европейски – Ювентус, български – ФК Торнадо 2013, разбира се! (смее се)
– Тренирал ли си професионално?
– Не съм, винаги съм бил само любител.
– Как попадна в SPL?
– Играли сме доста пъти по различни терени с някои от организаторите на лигата. Te знаеха, че много държим на феърплея и играем вече в една лига, в която обръщат доста внимание на това, но в същото време знаеха и, че имаме доста широк състав и можем да се включим в още едно първенство и ни поканиха да се включим в SPL. При нас цари демокрация и винаги решенията се решават отборно, така че след кратко допитване – всички бяха съгласни.
– Какво мислиш за феърплея като цяло и неговото ниво в SPL?
– Това ни е най-важния критерий за участие в каквито и да било турнири и купи. Много от нас са имали тежки травми, които дори за професионалистите могат да се окажат решаващи за кариерата, така че предпочитаме да играем внимателно и приятелски. Разбира се, това не означава, че не могат да се случат нарушения, те са част от играта, но феърплеят означава не само да не извършваш такива, а да се държиш спортсменски и дори и да извършиш някой фаул или неволна опасна игра – да подадеш ръка и извинение на съперника.
– Какви са целите на тима през тази кампания?
– Ще се радваме да се поздравим с титлата в SPL1, виждам, че се представяме много стабилно до момента, но се радвам също, че виждам реален шанс да се „борим“ и за приза за феърплей на шампионата.
– Разкажи за отбора как се събрахте?
– През декември 2012 година, една стабилна плевенска група, която учихме и живеехме вече в София решихме, че искаме да участваме в аматьорска лига, викнахме още няколко приятели и през януари 2013 г. отборът изигра първата си среща – двама от тези приятели бяха разградските звезди от настоящия състав – Атанас Иванов и Иван Иванов. Мисля, че тяхната ангажираност и отдаденост на отбора, в един момент обърна „надмощието“ на плевенската част и в момента голяма част от състава вече е „разградски“.
– Знам че има доста любопитни факти около името Торнадо и целия отбор. Разкажи ни нещо от кухнята?
– Преди всичко, Торнадо се превърна в нещо повече от футболен отбор – стана нещо като крайъгълен камък за нашия приятелски кръг и всеки, който харесва и споделя нашата философия. Неслучайно отскоро имаме и баскетболен отбор, който се състезава на най-високото аматьорско ниво в България – 1-ва дивизия на НАЛБ, скоро ще имаме отбори и по билярд, тенис на маса, маратон и др, така че може да се каже, че вече се превръщаме не само в аматьорски футболен, а направо в аматьорски спортен отбор – нещо, което не смятам, че съм виждал другаде. Не знам дали би ви било интересно, но ФК Торнадо 2013 е може би единственият отбор по футбол на малки врати в България, който има пълна статистика за абсолютно всички свои изиграни срещи. Откакто сме се събрали за първи път до последната изиграна среща, има пълна информация за всичките 362 двубоя (към 19.11.2017г.), от тях за 235 има и пълен видеозапис, качен в канала на отбора в YouTube, отбелязано е кой е вкарал всеки един конкретен гол (от всички 2 142 към същата дата), води се статистика за брой изиграни срещи от всеки играч, асистенции, брой участия на благотворителни турнири и каквото още се сетите. Това е и Фейсбук страницата на отбора.
https://www.facebook.com/AFCTornado2013/
– Как се настройвате за мач? Обсъждате ли срещите след изиграването им и какво си казвате?
– Всеки има своята роля както в отбора, тази на Наско е да дава технически указания, тъй като има най-широк поглед върху играта и е нашият основен плеймейкър, а моята да правя смените и да подбирам състава спрямо съперника. Разбира се, мнението на всеки е важно и когато някой има креативна идея, я прилагаме, но на терена трябва да се слушат указанията на капитана.
– Къде на терена се чувстваш най-полезен? Защита, нападение?
– Мениджър! Но иначе, добрият състав е изграден от играчи, които знаят как да бъдат взаимнозаменяеми.
– Разкажи ни за инициативата „Футбол с кауза“? Как се зароди идеята?
– Ако трябва да ти дам пълен отговор на този въпрос, може би ще отнеме няколко часа…. за да набележим най-важните неща. „Футбол с кауза“ се роди спонтанно, моя близка приятелка – Гинка Станоева организираше с приятели много благотворителни партита и други мероприятия за най-различни каузи. Един ден ме попита, след като играем толкова много и познаваме толкова много хора, които обичат да играят аматьорски футбол, дали не може да се измисли нещо с футболен турнир. Аз казах „защо не“ и оттам нататък знаете какво започна и продължава и до днес.
По принцип осъзнахме няколко много важни неща за благотворителността в България – хората като цяло искат да помогнат, но ги притесняват две ключови неща – собствените им финансови ограничения и притеснението дали даренията отиват по предназначение. Мисля, че ние доста добре и още в началото – решихме, че винаги ще даваме официално публикувани дарителски сметки за всяка кауза и ще допускаме отбор за участие на нашите турнири дори и само като ни предоставят документ, че са направили дарение – по този начин хората буквално сами виждат, че всяка стотинка отива по предназначение – ние не си „удържаме“ нашите разходи по организация и т.н., тъй като сме решили, че те ще са за наша сметка. И другото нещо – финансовите ограничения на хората – тук се стараем винаги да създадем нещо повече за всеки участник – осигуряваме не само възможност да поспортуваш, но и осигуряваме доста интересни награди за томболи, артикули за благотворителни базари по време на турнира, различни награди от спонсори за най-коректните отбори и т.н.
– Трудна ли е организацията на нещо подобно? Срещате ли подкрепа? Какво е отношението на хората?
– Да, няма как да не си го признаем – много е трудна организацията. Най-важното нещо са съратниците и приятелите, които аз лично съм благодарен, че имаме – без тях нищо от това няма да е възможно. Понякога дори ми става неудобно, че много хора свързват „Футбол с кауза“ само с няколко човека, които често заставаме пред камера да разказваме за поредната инициатива – истината е, че страшно много хора стоят зад нея – от управителите на футболния комплекс „Олемаспорт“ и Георги Къделов, които не само ни предоставят терените за безплатно ползване, но и пожелаха да бъдат наравно с нас организатори на цялата инициатива, отделно целият ни отбор ФК Торнадо 2013, споносорите, които ни осигуряват купи, медали, други награди, всеки един доброволец, който помага на място като съдия, делегат, фотограф, отговаря за озвучаването, осигурява видеозаснемане на срещи, охрана и какво ли още не. Така че, срещаме подкрепа от почти от всеки, който се докосне до идеята или дойде дори само на един турнир – на първият ни турнир участваха 24 отбора и събрахме „само“ 2 500 лв., но в последствие събирахме за различни деца и много по-сериозни суми, рекордът ни е 20 062 лв, а на последния летен турнир – точно 18 000 лв. Наскоро ФК Торнадо за пръв път организира и съвместно с Българска национална федерация по билярд първия по рода си благотворителен турнир и по билярд, който също нарекохме „Билярд с кауза“ и събрахме 6 500 лв в подкрепа на едно 15 годишно момиче, което страда от рядко дегенеративно заболяване. Общо благотворителните инициативи, които сме организирали до момента са събрали над 76 000 лв. за над 10 различи деца в нужда.
Най-интересните спортисти и личности, до които сме се докоснали и са дали лично или чрез посредник награда с автограф за благотворителните томболи на Футбол с кауза:
– бутонка с автограф на ПЕЛЕ
– тениски и артикули с автографи от едни от най-известните български футболисти – Димитър Бербатов, Христо Стоичков, Краси Балъков, Стилян Петров, Емил Костадинов, Павел Панов, Борислав Михайлов, Ивайло Йорданов, Владислав Стоянов, Петър Александров, Владимир Манчев, Валентин Илиев, Пламен Николов, Светослав Дяков, Валери Божинов, Ники Михайлов и др.
– боксови ръкавици с автографите на Кубрат и Тервел Пулеви
– шорти и ръкавица с автограф на Антъни Джошуа
– артикули с автографи от националните отбори на България по футбол, по волейбол, по билярд и др., както и на почти всички футболни отбори от елита, влючително и топка от паметния мач на Лудогорец срещу Стяуа, с автограф на героя за разградчани от този мач – Козмин Моци
– артикули с автографи на най-големите български спортисти през годините в най-различни спортове като: Йордан Йовчев (гимнастика), Ивет Лалова, Тереза Маринова и Мирела Демирева (лека атлетика), Григор Димитров (тенис), Детелин Далаклиев и Станимира Петрова (бокс), Марко Косев (единствения 5-кратен световен шампион по бойно самбо), Тодор Стойков (баскетбол), Нася Димитрова и Евгени Иванов (волейбол)
– звезди от шоубизнеса като Ку-ку Бенд, група Сигнал, Шкумбата, DJ Mascota, Данс Академи, Гери Малкоданска, Лео Бианки и Отбор на сърцето
и много други.
– Разкажи за вашата традиция шалчетата на Торнадо да пътуват из цял свят?
– По принцип, всяка щуротия, която ни хрумне за отбора се прилага незабавно, става заразна и се разраства толкова бързо, че все едно е минало…. ами, торнадо. По същия начин стоят и нещата с шалчетата – просто веднъж решихме да си направим такива и няколко човека си ги бяха взели като ходят по чужбина, направиха се няколко снимки….. и сега, по-малко от 2 години след първата снимка от чужбина с шалчето, в страницата на отбора във Facebook можете да откриете в албума ни със снимки от чужбина кадри от 52 държави по света, на които позират наши съотборници, приятели или фенове, развяли шалчето на Торнадо пред световни забележителности като Айфеловата кула, Колизеума, Мачу Пикчу, водопада Виктория, Анкор Ват, Биг Бен, Партенона, Камп Ноу, Бурж ал Араб, Кремъл, Уембли, кулата в Пиза и изобщо всякакви екзотични дестинации като пустини в Южна Америка, гейзери в Исландия, острови в Океания, резерват за слонове в Кения, ферма за крокодили във Филипините – списъкът е много дълъг.
Идеята с шалчетата всъщност просто потвърждава и идеята с организирането на турнирите – няма невъзможни неща за тези, които са решени да направят нещо и вярват в дадена кауза, а името на отбора показва и как трябва да се правят нещата – с размах и увереност!
– Кажи няколко думи за безброй интересните проекти, в които е участвал тима на Торнадо?
– Доста са.
– в периода август 2016 – април 2017, по покана на International Development Alicance (IDA), отборът ни беше единствения аматьорски спортен клуб, участник в проекта Play For Inclusion (по европейската програма Erasmus+), който беше насочен към социално включване в обществото на младежи в неравностойно положение и насочването им към спорта. Участниците бяха от 7 европейски държави, като част от клубовете бяха многократния шампион по футбол на Босна – ФК Сараево, както и представители от олимпийския отбор на Сърбия по джудо и др.
– през ноември 2017 г. отборът ни беше поканен с уайлд кард на регулярния благотворителен турнир на АБФКЧО (Асоциация на българските фен клубове на чуждестранни отбори) като лично министър Кралев присъства и награди призьорите в турнира, който се провежда със съдействието на Министерството на спорта, БФС и Столична община
– един от турнирите на Футбол с кауза беше иницииран от футболния отбор на Министерство на финансите, откъдето ни помолиха за съдействие да организираме мини-турнир между Министерство на финансите, Министерство на земеделието, ЧСИ Неделчо Митев и ФК Торнадо 2013 за събиране на средства за болно дете на служителка от държавната администрация
– ФК Торнадо 2013 има участия на над 25 благотворителни спортни мероприятия в последните 3 години като сме били организатори или съ-организатори на 10 от тях
– На 1.12.2016 г. мениджърът на отбора Лъчезар Арсов води презентация за Футбол с кауза по темата „Доброволчеството в спорта“ като на 1.12.2017 г. сме поканени за втори път по същата тема по случай 75-годишнината на катедра „Мениджмънт и история на спорта“ на НСА да разкажем отново за развитието на Футбол с кауза и ФК Торнадо 2013.
– Сега оставяме капитана и ще зададем няколко въпроса на един от двигателите и основните играчи на Торнадо 2013, а именно неуловимият за противниковите защити Атанас Иванов. Здравей, Наско!
– Здравейте на всички.
– Представи се и ти с няколко думи.
– Атанас Иванов, един от капитаните на ФК Торнадо 2013, също като Лъчезар участвам с отбора ни в множество благотворителни инициативи чрез „Футбол с кауза“.
– Ти с какво се занимаваш, когато не си на терена да бележиш голове?
– Работя като програмист на онлайн проучвания в маркетинг и ресърч компания.
– Как се запали по най-великата игра?
– Още от много малък постояно бях по улиците с топка в крака. Не помня как и защо точно съм се запалил, но от както се познавам винаги съм играл футбол.
– Твоите любими отбори са?
– Европейски – Барселона!, български – ФК Торнадо 2013 и Лудогорец Разград.
– Някога занимавал ли си се професионално с футбол и ако да защо спря?
– Тренирал съм около 10 години, но реших че в друга сфера имам по-голям шанс за професионално развитие.
– Как попадна в SPL?
– Мениджърът ни, Лъчо Арсов, ни предложи да участваме в SPL лигата, като похвали организаторите и обясни, че ще се разчита много на феърплея. Всички заедно решихме, че трябва да участваме.
– Какво е твоето мнение за феърплея в SPL?
– Това е един от най-важните критерий, по които решаваме дали да участваме в даден турнир или лига. В София има твърде много лиги, в които не се следи за феърплей и играчите вместо да играят за удоволствие биват контузени по време на мачовете. Доволни сме, че феърплеят в SPL е на доста високо ниво и играем всеки един от мачовете си без мисълта, че някой от противниците ни би ни причинил трайна контузия.
– Какви са целите на отбора според теб?
– Единствено и само титлата в SPL1 би ме удовлетворила през този сезон. Със сигурност бих се радвал и ако спечелим наградата за феърплей, но даже и да не сме на първо място и в тази класация, спечелената титла би ми била достатъчна.
– Разкажи ни от твоята гледна точка как стана събирането на отбора?
– С Лъчо играехме приятелски мачове в края на 2012 година и през Януари 2013 той ме покани да се присъединя към новосформирания отбор Торнадо 2013, за да участваме в една лига. С времето се сработихме и изпитвахме удоволствие да играем заедно, благодарение на което и отборът ни се разрасна. В момента бихме казали, че сме един от най-активните отбори на малки вратички в София.
– Как се настройвате за мач? Обсъждате ли двубоите след изиграването им и какво си казвате?
– Обикновено се събираме около 30 минути преди началото на мачовете и си казваме на какво трябва да наблегнем в този двубой и какво би бил използвал съперника ни. Тъй като вече играем няколко години заедно, отборът ни има изграден стил и предпочитаме да си играем нашата игра, вместо да променяме стила си спрямо противника. След мачовете правим кратки коментари, но като цяло всеки в отборът ни вече знае какво се изисква и от него и как да го изпълни.
– Къде е твоята позиция къде се чувстваш най-полезен?
– В центъра на терена. Предпочитам да градя играта на отбора и да раздавам пасовете, но когато се налага играя и като нападател.

Записа: Даниел Васев