„На Фокус“: Иван Иванов: Честността крепи настроението в Black Hawk

В Левски получих много по-добро отношение отколкото в ЦСКА, разкрива талантливият играч

Тази седмица нашата рубрика „На Фокус“ поглежда към бъдещето. Това е така, защото гостът ни е един от най-талантливите играчи стъпвали по терените на SPL. Става въпрос за едно момче, което просто се наслаждава на футбола, а в същото време кара и зрителите да правят същото, докато го гледат. Халфът и мотор на Black Hawk Ivan Ivanov бе отзивчив да отговори на въпросите ни.

В: Представи се с няколко думи. Как се казваш? От къде си? 
О: Казвам се Иван Иванов. На 19 години съм. Роден съм в град Видин, но от 7-годишен живея в София.
В: С какво се занимаваш? 
О: Студент съм. Фокусирал съм се върху тренировките и учението.
В: Значи се занимаваш професионално с футбол. В кой отбор тренираш? 
О: Професионално все още не, защото отборът ми се намира в третото ниво на българския футбол. Тренирам в Елин Пелин ( отбор до София ).
В: А имаш ли амбиции да пробиеш в по-горно ниво на футбола и трудно ли става това в България?
О: Да, имам големи амбиции да се занимавам с футбол по-високо равнище и се надявам скоро да започна. Моето мнение е, че трябва да имаш много късмет, да имаш нужните контакти, както и да си здрав без контузии, за да пробиеш в професионалния футбол. Освен това трябва да намериш подходящия отбор, в който да получаваш достатъчно шанс за развитие, но много малко отбори в България дават път на младите, системно се предпочитат опитни футболисти.


В: А защо не се дава път на младите талантливи футболисти като теб? Не са ли те бъдещето на българския футбол не само на клубно ниво, но и за националните гарнитури? 
О: Много пъти съм се питал същото и винаги съм смятал, че в държавата ни има много талантливи млади момчета, които са бъдещето на българския футбол, но много малко имат шанса да играят на професионално ниво. Според мен причината е, че всеки треньор търси сигурност, а когато преминаваш от юношески футбол към мъжки, преходът е труден, ако не се адаптираш бързо и не се представяш на ниво, шансът ти се губи.
В: Добре, нека оставим за момент настрана българската действителност. Разкажи ни как се запали по футбола. Някоя интересна случка от детството ти? 
О: Аз играя футбол откакто се помня. В началото играехме по училищата, имаше турнири и там се запалих. После дядо ми ме заведе на стадиона, той е главният фактор да играя футбол. Имам много случки свързани с футбол от моето детство и всички са ми на сърце. По цели лета сме играли футбол в училищата, но най-любими ми бяха турнирите между кварталите. Там изпитвах най-голямо удоволствие, когато побеждавахме.
В: Много от днешните най-големи звезди на футбола са се калили точно в тези мачове на улицата. Смяташ ли, че това помага за изграждане на характера и хъса за победа? 
О: Да. Смятам , че тези състезания изграждат характер и хъс, който в нито една школа или академия не могат да ти го дадат.
В: А кой е твоят идол в играта? 
О: Моят идол още от дете е Шави. Винаги съм харесвал играта му и обожавах да гледам мачове на Барса!


В: На неговия пост ли играеш и на неговия стил на игра ли се опитваш да подражаваш?
О: Да, играя вътрешен халф. Като по-малък се опитвах да му подражавам, но днес се опитвам да играя по мой начин.
В: А кой е любимият ти отбор. Български и чуждестранен? 
О: В българския футбол нямам любим отбор. Играл съм за ЦСКА и Левски като юноша, но смея да кажа че в Левски ми дадоха много повече за една година отколкото в ЦСКА. Имам два любими отбора чуждестранни – единият е Манчестър Юнайтед , а другият е Барселона .
В: Каква беше разликата в отношението към теб в Левски и ЦСКА? 
О: В ЦСКА нямаше голямо отношение към юношите. Бях там 2 години и половина и с отбора преминахме през много трудни моменти. Повечето момчета играят в ЦСКА 1948 в момента. Имахме много добър треньор в лицето на Галин Иванов, но когато той си тръгна настъпи пълен хаос в отбора и се разкъсахме като колектив. Когато пристигнах в Левски видях много добро отношение от ръководство и също така видях, че школата държи много на талантите си и дава път на младите в мъжкия футбол. Получих много повече шансове в Левски .
В: А какво е мнението ти за българския футбол като цяло? 
О: Мнението ми е, че върви на прав път и скоро отново ще имаме силен национален отбор и добри резултати. В много школи се работи професионално и това ще даде резултат. Според мен има бъдеще за футбола ни.
В: Страхотно е да има такива позитивно мислещи момчета като теб. Разкажи ни сега за отбора, с който играете в SPL – Black Hawk Как попаднахте в лигата? От къде чухте за нея? 
О: Стана много случайно. С момчетата от отбора се познаваме от много време и сме играли приятелски на малки врати. Един ден едно от момчетата ни разказа за SPL и ни попита дали искаме да се запишем в лигата, а ние без да мислим много се съгласихме и започнахме да събираме отбор.


В: Добър отбор сте се събрали. Как поддържате духа в отбора след победа и загуба? 
О: След всяка победа настроението е много положително, а след загубите си казваме всичко директно и това ни крепи добрия колектив. Имаме силен колектив, всички сме близки и се подкрепяме.
В: За футбола на малки вратички колективът е много важен, но какво е най-ценното качество за един отбор, за да печели всеки мач? 
О: Най-важният фактор за спечелването на всеки мач е спокойствието и борбата до последно за победа. Ние винаги сме се борили до последно независимо от резултата
В: А какво е мнението ти за самото организиране и структуриране на лигата. И какво може да се подобри според теб? 
О: Мнението ми е много положително. Играл съм и в други лиги, но в SPL видях професионално отношение и професионални условия . А до това какво може да се подобри според мен единственото нещо, което може да бъде по-добре – това е изборът на съдии, но въпреки всичко отборите и всички вие давате много за лигата и това се вижда.
В: Какво трябва да се промени в съдийството, за да отговоря на стандартите на лигата. Самите съдии или начина, по който свирят мачовете? 
О: Начинът по който свирят. Всеки допуска грешки, но трябва да се стараят да не ги повтарят и да осигурят спокойна игра, за да не се стига до грубости!
В: А мнението ти за феърплея в лигата какво е? 
О: Има феърплей на високо ниво, но в някои мачове той се губи точно от допускане на някои съдийски грешки, които изнервят състезателите и феърплея се губи.


В: Грешките са част от играта както каза и ти. На колко грешки има право Black Hawk от тук до края на сезона и какви са целите ви в първенството? 
О: Целта ни е да спечелим лигата и ще се борим до последно, но нямаме право на грешки до края на шампионата!
В: Във всяко интервю задаваме по един пикантен въпрос. Мач или среща с красиво момиче? 
О: Предпочитам мач с приятели.
В: Добре, накрая пожелай нещо на феновете. 
О: Пожелавам им да са живи и здрави, и да подкрепят отборите си до край!
В: Екипът на SPL ти благодари за страхотното интервю. Пожелаваме ти много успехи в професионален и личен план. 
О: Благодаря ви много за поканата. Пожелавам ви да сте живи и здрави, и да продължавате да развивате лигата до най-високо ниво!

Записа Цветан Кръстев