„На Фокус“, Илви Каменски: Play Fair!

Благодаря на Лудогорец, че доведоха Ливърпул у нас, заяви капитанът на Paradox

Скъпи фенове на най-великата игра, тази седмица ще ви представим още една от силните личности в лигата – един човек с голямо сърце, хъс за победа и борба до последния съдийски сигнал. За нас е чест пред въпросите ни да се изправи Илви Каменски от тима на Paradox.
 
– Представи се. Как се казваш от къде си?
– Казвам се Илви Каменски и родом съм от Мадан, област Смолян.
– С какво се занимаваш, когато не си на зеления килим?
– Студент съм последна година в НСА „Васил Левски“ със специалност „Футбол“. Работя като Треньор в ДЮШ на ФК Люлин и играя в мъжкия отбор, който се намира в АОГ-ЮГ.
– Как се запали по футбола? Разкажи ни и някоя интересна случка от детството ти свързана с него.
– Родната ми къща е на 50 метра от градския стадион и просто няма как човек да не се запали, като футболът се играе в задния му двор. Имам един доста интересен спомен от детските години, като играхме футбол в училище и счупих китката с шут на другарче и бях в патова ситуация, а нашия човек го прие с усмивка и ми каза: „Няма страшно човек, поне ще имам причина да не пиша в час“.
– Кой е любимият ти отбор на българската сцена. А на европейската и световната?
– Не съм фен на Българския футбол и единствено мога да поздравя Лудогорец за това, че се опитват да направят нещо смислено на европейската сцена и също да им благодаря, че доведоха моя любим Ливърпул на българска земя за да успея да ги гледам от близо.
– Твоят идол е? Защо точно той? Какви качества притежава за да те плени играта му?
– Изборът винаги е бил само един и той е Стивън Джерард. Няма да го слагам на пиадестал, на зеления килим са излизали и ще излизат по-добри играчи, но някои от качествата, които той притежава са вече мираж в модерния футбол. Лоялността е познато понятие на шепа футболисти в световния футбол и те са ясни на феновете. За съжаление в днешно време най-главна роля играят паричките и вероятността за появата на такъв тип играчи все повече намалява. Едно от нещата, които ме пленяваха най-много в самата му игра бяха пасовете на дълги разстояния и стрелбата от дистанция. В най-силния му период намираше вратата като снайперист-мишена. Пожелавам му успех и в кариерата му като треньор и дай боже някой ден да е готов да поеме „мърсисайдци“.
– Разкажи ни пробвал ли си с на профи сцената някога. Ако да защо се отказа? Кажи няколко думи за българския футбол в момента, твоето впечатление.
– За да се натиска човек на професионалната сцена се изискват качества, които явно нямам щом никой не ме е забелязал, знам ли… (смее се).
– В началото ти бе част от отбора на Младежите. Защо се разделихте, какво те накара да оставиш съотборниците си и да поставиш началото на собствен отбор?
– Въпросът е личен и няма да давам коментар по темата. Каквото е имало сме си казали помежду си. Искам да пожелая на момчетата възможно най-добро класиране, кампания без контузии и всякакви други успехи както в личен така и в професионален план.
– А как се събрахте с момчетата с които играеш в момента? Как избрахте името на отбора?
– За създаването на новия отбор бих казал, че идеята дори не е моя. Аз бях близко до трансфер в отбора на Тигрите, но самият капитан на отбора Мариян Андреев ми подхвърли да си събера мои момчета и да започна с изцяло нов състав. След като се роди идеята, напусналите с мен играчи именно от отбора на Младежите предложиха по някой познат и така се събрахме. Името го избрахме измежду 10-15 други посредством гласуване.
– Какви са амбициите на отбора този сезон? Кои са най-сериозните ви съперници според теб?
– Рано е да си поставяме високи цели и за това ще кажа, че на първо време идеята е да спортуваме, да се забавляваме и успеем да се обиграем като отбор. Успеем ли да балансираме нещата смятам, че можем да бъдем доста неудобен съперник за всеки един отбор.
– Според теб кой е най-полезен на състава със своята игра? Би ли отличил някой или не залагате на индивидуалността, а на колектива?
– Няма да се надяваме на един човек да ни дърпа нагоре. Колективът е преди всичко и няма да свалям звезди на никого! Искрено се надявам всички да са добре и да могат да отделят от времето си за да идват на мачовете.
– Какво е впечатлението ти от лигата като организация? Какво може да се подобри?
– За краткото време, което имам като опит в самата лига ми прави впечатление, че организацията е на добро ниво, отборите са качествени, статистика се води добре и е похвално, че има медицинско лице абсолютно винаги. Присъствал съм на доста други места и съм останал с впечатлението, че си правят пас по този въпрос самите организатори. Иновациите винаги са полезни, но е прекалено рано да давам мнение след като не съм запознат с всичките възможности на лигата.
– Мнението ти за съдийството и за нивото на феърплея в лигата?
– Съдиите не са лоши. Те са хора като самите нас и не са застраховани от грешки и бих искал да подканя участниците да бъдем една идея по-съпричастни към тях и да им помагаме в трудните ситуации. Play Fair!
– Пожелай нещо на всички следящи SPL?
– Пожелавам на всички зрители, участници и техните семейства да бъдат живи, здрави и успешни както в личен, така и в професионален план. Enjoy the game!

Записа Даниел Васев