На Фокус, Илиан Стефанов: Със сина ми гледаме стари мачове от SPL по време на пандемията

Илиан Стефанов е неизменна част от състава на Titanite Old Stars от самото създаване на отбора през 2017 година. През годините той се превърна в един от стълбовете на тима. Със своето хладнокръвие, той може да успокои всеки свои съотборник. Ето и повече за него в нашата рубрика „На Фокус“.

– Здравей, представи се с няколко думи, от къде си, с какво се занимаваш в свободното си време?

– Здравей, казвам се Илиан Стефанов от София, на 42 години съм и работя в спедиторска фирма. Играя за Titanite Old Stars от самото му създаване. В началото играех като нападател, а сега като защитник. В свободното си време обичам да гледам филми, да посещавам мачове на сина си и мачове от първа лига.

– Как се запали по футбола, разкажи някоя интересна случка от детството ти свързана с любимата игра?

– Като дете минах през много спортове. Първият беше вдигане на тежести, бокс, баскетбол. Докато не отидох с приятел на базата на ЦСКА – Червено Знаме. Говорих с треньора дали мога да потичам с другите момчета. От следващия ден вече бях поканен да тренирам с тях. Треньор беше Христо Маринчев. Бях 5-ти или 6-ти клас, когато с няколко момчета от училище помолихме учителите да ни освободят, за да отидем на мач – играеха ЦСКА и Левски на „Народна Армия“ не помня много от мача, но влизането на стадиона беше голяма тръпка, защото нямахме билети и трябваше да прескачаме през оградата, но в същото време да не ни залови конната полиция.

– Пробвал ли си се на професионално ниво, защо не потръгнаха нещата?

– За съжаление не успях да стигна до професионалния футбол. Началото на 90-те години бяха трудни, училището започна да изостава с много и бях принуден да се откажа. А и нямаше да получа голям шанс, защото митовете за детето на този или онзи ги имаше и тогава.

– Кой е любимият ти отбор, български и международен и защо?

– Привърженик съм на ЦСКА, а и симпатизирам на отбора на Царско село. Следя отбора на Царско село от 2015 година, откакто сина ми заедно с целия отбор и треньор се преместиха там. Ръководството и треньорите наистина направиха много за тези 5 години, за да стигнат до елита на България. От чуждестранните отбори съм фен на лондонския Арсенал. Харесваше ми гениалността на Арсен Венгер, тактическите напътствия и хитростта, с която успяваш да излъже топ отборите на Европа. (някой път не му се получаваха).

– Как се чувстваш в SPL, какви са предимствата и недостатъците?

– SPL е усещане, че си жив и те кара да даваш всичко от себе си. Всяко нещо си има своите недостатъци, но предимствата са му много повече.

– Какви са целите във вашия отбор за този сезон?

– Целите на Titanite са да се опитаме да бъдем по-компактни, да се организираме по-добре, за да можем да вземем максимума от всеки двубой, а както знаем са 3-те точки и изкачване възможно най-високо в таблицата.

– Кой е най-незабравимият момент в Sofia Premier League?

– Всички моменти са незабравими, но най-много изпъква първата ни победа срещу Лисиците. Когато играем срещу тези момчета винаги има някакво напрежение и още не мога да си го обясня от къде идва?!

– Каква причината отборът да носи това име?

– Преди няколко години в отбора на сина ми Емилиян Стефанов (тогава тренираше и играеше за ДАФ-Детска академия по футбол. Школа на Пламен Марков) имахме традиция, за Коледа и по-голям празник играехме бащи срещу деца. След няколко години това стана неделната среща. Всяка неделя и я нарекохме – Титанска. От там и името Titanite old stars.

– Предвид извънредната ситуация, какви занимания си намираш у дома по цял ден?

– Имам късмета да съм на работа. Вкъщи се радвам на вкусотиите на моята половинка Тони, с които ме изненадва почти всеки ден след като се прибера от работа. Почивам си, помагам и в домакинството, обръщам повече внимание на сина си и се забавляваме, като гледаме весели клипове, мачове в канала на SPL.

– Какво ще пожелаеш на всички свързани с лигата?

– Мога да пожелая на всички да са много здрави, да се пазят, да се наслаждават на дните, в които са със семействата си ! Да се надяваме, че всичко ще отмине скоро и живота ще се завърне в ритъма в който беше. Бъдете здрави и много щастливи!