„На Фокус“, Христо Златков: Колективът е номер 1 в Colo Colo

Бирата с момчетата след мач е задължителна, обяви мениджърът

Скъпи приятели на SPL, дойде ред и на една от забележителните личности в лигата да застане под светлините на прожекторите. Може да го опишем като човек, който никога не би предал колектива, човекът за които отборната игра и дух седят над всичко, човекът за който любовта на семейството е над всичко, дори над футбола. Представяме ви темпераментният и непримиримият капитан на Colo Colo – Христо Златков.

– Представи се. Как се казваш от къде си?

– Христо Златков от София.

– С какво се занимаваш когато не си на зеления килим?

– Работя в застрахователна компания.

– Как се запали по футбола? Разкажи ни и някоя интересна случка от детството ти свързана с него.

– Баща ми ме заведе на тренировка в ЦСКА през далечната 1987 година.

– Кой е любимия ти отбор на българската сцена. А на Европейската и световна?

– Отборът на моето е ЦСКА, а в световен мащаб е Барселона.

– Твоя идол е? Защо точно той? Какви качества притежава, за да те плени играта му?

– Моят идол е Христо Стоичков, израснах в неговото поколение. Головият му усет, скорост и непримиримият му дух за победа ме плениха! Ицо е номер 1!

– Разкажи ни пробвал ли си с на профи сцената някога. Ако да защо се отказа? Кажи няколко думи за българския футбол в момента, твоето впечатление.

– Да, играх професионален футбол в България в А и Б група и в Гърция. Тук играх за Миньор Перник, вторият отбор на моето сърце след ЦСКА. А в Гърция играх за П.А.Е. Трикала. Отказах се защото ми дойде времето. Българския футбол в момента само се казва Български, във водещите отбори аз не виждам българи с изключение на две три имена. Сегашният формат на първенството е идеален за един отбор далече от родния ми град, който вече доста години е фактор в българския футбол, знаем защо! В близките няколко години не очаквам нищо хубаво да се случи както на клубно, така и на национално ниво.

– Как се събрахте с момчетата от твоя отбор? Разкажи ни интересна случка свързана с отбора?

– С момчетата от отбора се познаваме повече от 10, а с някои от 15 години, при нас всичко е въпрос на колектив и приятелски чувства!

– Как поддържате духа в отбора преди мач ,след победа и загуба?

– За да има добър колектив на първо място са приятелските взаимоотношения и майтапите, при нас това е постоянно цяла седмица преди мач, обикновено победи и загуби поливаме в едно и също заведение в София.

– Какви са амбициите на отбора този сезон?

– Целите на отбора от самото му създаване до ден днешен са ясни.

– Според теб кой е най-полезен на състава със своята игра? Би ли отличил някой или не залагате на индивидуалността, а на колектива?

– За мен на първо място е колектива и отношенията, които имаме между нас, те са основата на добрите игри! Не бих отличил никой по специално защото отборния дух е над всичко.

– Как попаднахте в SPL? От къде чухте за лигата?

– Имахме 6 годишен престой в друга лига, в която спечелихме почти всичко и след търкания с тяхното ръководство решихме да пробваме нещо ново, за което не съжаляваме и сме доста доволни.

– Харесва ли начина на организиране и структуриране на самата лига? Какво може да се подобри според теб?

– Да, за момента ни харесва всичко в лигата, все пак сме нов отбор и не е дошло още времето за да изказваме мнение, но и то ще дойде скоро.

– Какво мислите за феърплея като цяло и неговото ниво в лигата?

– Преди всичко играем футбол, за да се разтоварим от напрегнатата седмица и да се съберем с приятелите да пием по бира след мач, но ми прави впечатление, че в дадени мачове думата феърплей не е на първо място!

– Какво мислиш за съдийството в лигата и до колко реферът ви респектира в една футболна среща?

– Познавам почти всички рефери в лигата и мога да кажа, че се справят на доста добро ниво с поставените им задачи.

– Как избрахте името на отбора?

– Отбора е кръстен на отбора от Чили – Коло Коло, заради непримиримия дух за победа!

– Пожелай нещо на феновете.

– Нашите фенове са нашите семейства, които са с нас постоянно и навсякъде мога само да им пожелая както на тях, така и на целия отбор да бъдат живи и здрави и малко по щури от сега.

Записа Даниел Васев