„На Фокус“, Христо Димитров: Искам да се забавлявам на терена

Важното е да се разбираме със съотборниците ми, признава асът на Bombeta

Тази седмица в нашата рубрика „На фокус“ решихме да поканим един истински магьосник с топка в крака. Става въпрос за един от най-добрите не само в отбора на Bombeta, но и в цялата SPL1. Става въпрос за екстравагантния и нестандартен играч Христо Димитров.

– Здравей, разкажи малко повече за себе си – как се казваш, откъде си, с какво се занимаваш?
– Здравейте! Казвам се Христо, от София съм.  Занимавам се в сферата с автомобилите… Като цяло с почти всичко свързано с тях..
– Футболът е неизменна част от израстването на всяко момче. Ти как се запали?
– Още от малък съм спортна натура. Постоянно бях в двора на кварталното училище и все играех – дали футбол, баскетбол, волейбол нямаше значение. Още оттогава ми доставя удоволствие да спортувам, да се движа, като всяко друго дете, разбира се.
– Интересуваш ли се български футбол? Имаш ли любим отбор? Посещаваш ли мачове? Има ли някой емблематичен мач, на който си присъствал и никога няма да забравиш?
– Честно казано съм разочарован от българския футбол, заради което нямам и любим отбор. Не ходя по мачове, бил съм единствено на няколко на националния отбор, но не съм особено впечатлен.
– А любим български футболист?
– Определено нямам такъв…
– Клуб, който подкрепяш извън предетелите на България? Какво мислиш за представянето му през сезона до този момент – участва ли в някой голям клубен турнир – Шампионска лига, Лига Европа и как се справя в първенството, в което се подвизава? Ходил ли си на негов мач?
– Голям фен съм на Барселона. В момента са във форма и това че нямат загуба до момента го доказва напълно. За Шампионска лига почти винаги са били сред кандидатите за трофея, но никога не е ясно до последно кой ще го грабне. Както казва един приятел: Това е топка, от женски род е… (смее се).
Да, имах привилегията да бъда на стадиона в Барселона. Много хубав спомен ми остана, въпреки че не бях на някое дерби, а на мач с по-слаб съперник – Леганес. Пожелавам на всеки да изпита това чувство и да усети атмосферата на стадиона. Никога няма да го забравя.


– Кой беше футболният ти идол като малък? Защо избра точно него?
– Винаги съм харесвал Роналдиньо. Голям футболист е. Красива игра, стил… Велик е! Просто ме грабна…
– Някога тренирал ли си футбол професионално?
– В детството си съм тренирал, но тогава ме интересуваха други неща и не подхождах сериозно. Даже имаше период, в който създавах проблеми в училище… Тогава учех в спортното на Септември и ме изключиха в средата на първия срок, защото не бях записан в дневника. Познаваше ме само треньорът ми, понеже ходех единствено на тренировки, но не и на училище (смее се).
– С твоя отбор сте участници в SPL1. Специално за тази лига ли сформирахте отбора или отдавна играете заедно?
– Бях привлечен в отбора на Бомбетата от Мукаси в края на миналия сезон, ако не се лъжа. За съжаление не им знам историята напълно, но това ще го променя! Ще се поинтересувам как е станало сформирането…
– Ти си в Топ 3 на най-резултатните играчи в твоя отбор. Имаш 15 гола… Има ли цел, която си си поставил до края на сезона?
– Ако трябва да съм честен, дори нямах представа че съм в Топ 3. Нямам цели. Просто излизам всеки мач, за да се забавлявам на терена. Имам един час на разположение, през който не мисля за нищо, а просто се забавлявам.
– Събирате ли се да обсъждате мачовете, когато не сте на терена?
– Не съм се събирал с отбора извън терена. Затова точно тук е мястото да отправя един апел към мениджъра Данчо Стоилков… Мисля, че е време вече да направи един банкет! (смее се)
– Доволен ли си от представянето на отбора до момента? Заемате 5-ото място във временното класиране…
– Мисля, че можем и по-добре да се представим, но трябва да се радваме и на това, което сме постигнали. Най-важно е да се забавляваме.


– Има ли нещо в отбора, което трябва да бъде променено, за да попаднете по-напред в класирането?
– Определено има неща, които да се променят. Има още какво да се желае, но на този етап сме млад отбор и се надявам с времето да се изградим като колектив, който е като добре смазана машина.
– Има ли някой, който би отличил от състава? Или би отличил повече от един?
– Всеки си има силни и слаби страни. Важното е да се разбираме на терена. Нали затова е отборна игра.
– Ти доволен ли си от своето представяне?
– Никога не съм доволен (смее се).
– Как разбрахте за SPL? И защо решихте да се запишете?
– Тези въпроси трябва да бъдат зададени към мениджъра на отбора, а именно Данчо Стоилков. Както вече споменах, аз бях привлечен наскоро в него.
– А знаеш ли как беше избрано името на отбора?
– И това не знам (смее се). Но и на мен ми стана интересно. Това ще е първото, което ще го попитам, когато го видя.
– Доволен ли си от организацията – структурата на лигата, провеждането на мачовете?
– Доколкото е възможно съм доволен, да. Нямам претенции.
– Мислиш ли, че има нещо, което трябва да бъде променено?
– Не съм мислил по въпроса, но не се сещам за нещо фрапиращо, което трябва да се промени на всяка цена.


– В днешно време съдийството е от от най-обсъжданите неща, независимо дали става въпрос за мачове на професионално или на аматьорско ниво. Ти доволен ли си от съдиите в SPL?
– Принципно не съм доволен. Има много моменти, в които ни ощетяват, както нас така и други отбори, но това е част от футбола… Гледам да не обръщам внимание. Така или иначе, не можем да върнем съдийското решение.
– А от останалите отбори? Има ли феърплей?
– До момента всички отбори, които съм срещал в лигата са приятелски настроени. Да,разбира се, че във всеки тим има спортна злоба и хъс, но иначе съм приятно изненадан. Имаше един отбор, който ми направи лошо впечатление, но трябва да има и такива… Иначе щеше да е прекалено хубаво. Има уважение и това е хубаво.
– Вече се превърна в традиция да задаваме този въпрос на футболистите, които са „на фокус“… Кое би предпочел – да излезеш на среща с приятно и хубаво момиче или да си на терена на SPL?
– Винаги мога да изляза с приятно и хубаво момиче след един също толкова хубав мач (смее се). Но ако трябва да избирам между двете… Ще е трудно! Все пак клоня към момичето…
– В лигата се състезава и момиче. Как приемаш женското присъствие на терена?
– Играл съм и друг път с момиче в противниковия отбор. Винаги ми е приятно да видя момиче да изпитва удоволствие от играта на терена.
– Какво би пожелал на себе си, на феновете, на съотборниците ти, на останалите отбори…
– Пожелавам успехи и най-вече здраве на абсолютно всички, включително и на себе си.

Записа Ралица Йотова