„На Фокус“, Борислав Гласков: Обожавам простия футбол

На Лигата и е нужна още малко строгост, обяви звездата на Белите София

Скъпи приятели, тази седмица в нашата рубрика на „На Фокус“ гостува един от най-емоционалните играчи в SPL. Вече се превърна в негова запазена марка мощния крясък „Айде“, когато вкара гол. Той е единственият и неповторим, може би душата на Белите София – Борислав Гласков.

– Представи се. Как се казваш от къде си?
– Здравейте, казвам се Борислав Гласков, на 24 години съм, роден съм в София. През свободното си време уча, работя, ходя на фитнес, плуване и разбира се, излизам с приятели. Работя като програмист, а пък уча в Нов Български Университет или по-скоро вече завършвам специалност – „Информационни Технологии“.
– Как се запали по футбола? Разкажи ни и някоя интересна случка от детството ти свързана с него.
– Нямам точно обяснение как се е случило всичкото това, имам бегли спомени, че бях на 6 години, когато започнах на най-близката площадка да ходя и да се запознавам с други момчета, по късно и да ритаме денонощно, предполагам почти всички от тази генерация сме правили това – от сутрин до вечер и само се прибирахме, за да хапнем набързо, и после пак.


– Кой е любимия ти отбор на Бг сцената ..А на Европейската и световна?
– На българската сцена подкрепям Славия, не защото преди няколко спечелиха Купата на България, а защото съм играл броени години там. От скоро започнаха силно да налагат
български момчета и то млади, които биха могли да прогресират след години. Подкрепям и идеята на Лудогорец, защото колкото и да ги критикуват, те са за пример как нещо от тотална 0, може да бъде създадено и да работи, може би не случайно 7 години поред взимат и титлата.
– Твоят идол е? Защо точно той? Какви качества питежава за да те плени играта му?
– На тема идоли във футбола симпатизирам на доста футболисти и визирам точно определени качества. Ще вметна само 2-3, за които на първа инстанция всеки ще ме разбере. Няма как да не отрека, че Марко Ройс ми е от топ футболистите, освен косата му (смее се) има и много качества на крилото, много умен, кадърен и футболист, който играе прост, но умен футбол. За съжаление, многото му контузии го ограничават тотално. Няма как да не кажа, че съм максимално впечатлен от Кристиано Роналдо, защото той е футболист с уникална целеустременост и перфекционист – гледайки го, това мен ме мотивира, както на терена, така и в живота. Нека не пропускаме и гениалността на Меси, там дори няма нужда да коментираме – всеки я знае и вижда – все едно си на кино, такова е чувството, когато ги гледаш с Иниеста и компания.
– Разкажи ни пробвал ли си с на профи сцената някога. Ако да защо се отказа? Кажи няколко думи за българския футбол в момента, твоето впечатление.
– Както по горе споменах, бях около 3-4 години в Славия, после ме наблегна ученето здраво и по-късно имах уникалната възможност за още няколко (3-4) години да се докосна
до светилото във футзала – Иван Стоилов (УНСС Футзал, които взеха поредна титла и много се радвам за успехите, които постигат и ги поздравявам всички до един). Стоилов ме научи на много от нещата, които ползвам днес. Практикуват много умен и прост футбол, а това е футболът, който ми е на сърце.
– Как се събрахте с момчетата от твоя отбор?
– Главният организатор не съм аз, че да мога да дам точната съставка „как е започнало всичко“, но всички сме от един квартал, познати, приятели и там някъде всичко се е забъркало и получило това.


– Как поддържате духа в отбора преди мач ,след победа и загуба?
– Цялостно поддържаме отбора с много шеги, закачки помежду ни и много шутове на празна врата (смее се). Лично аз, обичам на спокойствие, преди и след мач, след загуба или победа, предпочитам вътре в мен да си осмисля нещата, да поговоря по-късно с някого от отбора и да се анализират нещата.
– Къде се чувстваш най-добре като позиция на игра в отбора?
– Колкото и банално да звучи, ляво крило, ако сме с по атакуващ тактически план или да композирам в центъра на терена. Да помагам отзад, да мога и да направя положение отпред, смятам, че на тези малки терени, 80% от хората трябва да са поливалентни и да се справят – както във фаза защита, така и веднагически да преливат в атака.
– Според теб кой е най-полезен на състава със своята игра? Би ли отличил някой или не залагате на индивидуалността, а на колектива?
– Това няма как да го крия, мисля и, че личи много, това е моят много близък като брат и приятел – Кристиан Живков, с него сме врата до врата от деца, играем футбол с него от както бях 6-7 годишен, сега съм на 24, можете да си представите колко се познаваме в живота и на терена. С него бяхме и в УНСС футзал, за мен той е един уникално кадърен футболист и само позитивни качества мога да кажа, както аз казвам – той е зодия дева и много успокоява нещата. Като цяло в един отбор силно трябва да се залага на колектива, няма футболист, които сам срещу цял отбор да излезе и да ги бие, всеки има отбор зад гърба си, смятам, че имаме силен дух в нашия тим, мисля че с грандиозните ни обрати в мачовете го показваме.


– Как попаднахте в SPL? От къде чухте за лигата?
– От Ачката. Той ни вмъкна в този така интригуващ турнир.
– Харесва ли начина на организиране и структуриране на самата лига?. Какво може да се подобри според теб?
– Да, всичко е супер. Забележка имам само една – да има повече жълти картони, защото хората често изпускат нервите си и се стигат до вербални и физически сблъсъци.
– Какво мислите за феърплея като цяло и неговото ниво в лигата?
– Ами знам какви ситуации имаше, затова ще дам едни 70%, има още за подобряване на манталитета и намаляването на фауловете.
– Какво мислиш за съдийството в лигата и до колко реферът ви респектира в една футболна среща?
– Аз лично бих искал да са по строги, а до колко ме респектира? Имам пълното уважение към тях, защото както и те, така и ние сме дошли да се забавляваме и да играем качествен футбол.
– Как избрахте името на отбора?
– Само Славия!
– Нашият шеговит въпрос. Среща с жена или мач в SPL.
– Много деликатен въпрос, но бих казал, че всеки си има приоритети. А бих я взема да гледа.

Записа Даниел Васев