„На фокус“, Асен Йочев: Искаме да играем хубав футбол

 

Капитанът на Джентълмените се възхищава на Ван Бастен и Балъков

Скъпи, приятели и любители на футбола. SPL стартира една своя рубрика, която ще е активна на нашия сайт и нашата Фейсбук страница. Озаглавили сме я „На Фокус“. Целта й ще бъде във всеки един кръг да се показва в по-близък план по един от вас – играчите в SPL. С тази инициатива целим да създадем още по- близки отношения с вас и да ви опознаем още по-добре, защото за нас, вие не сте просто хората, които идват да ритат в уикенда. Вие сте нещо повече и искаме спокойно да можем да ви наричаме наши приятели. Като за начало ще започнем с един човек, който ние – екипът на лигата вече смело можем да наричаме приятел. Това е един от най сърцатите играчи и истински лидер на своя тим. Този човек е незаменимият капитан на ФК Джентълмените – Асен Йочев.

– Като за начало представи се с две-три думи?
— На кратко, казвам се Асен Георгиев Йочев на 34 години и съм както се казва капитан, мениджър, президент и основател на ФК Джентълмените.
– Благодаря за представянето. Сега ще ти задам няколко въпроса, за да разберем от къде извира тази енергия и желанието за игра, което показваш на терена. Първият ми въпрос е: Как се запали по футбола?
— От както се помня съм футболен фен, тъй като баща ми е такъв и съответно от невръстна възраст играя и гледам футбол.
– А какво най-много харесваш в играта, да вкарваш, да подаваш или отборът ти да бие и да печели отличия?
— Въпреки позицията ми на върха на атаката, смея да твърдя, че съм отборен играч. Добрата игра на целия тим е нещото, което ме радва най-много. Не приемам победите или отличията като самоцел, а се опитвам да играя красиво, за удоволствие и разбира се феърплей.
– Ето защо си и толкова емоционален на всеки мач и даваш и последната капка сила в теб за отбора. Сега и един клиширан въпрос към теб, които няма как да не ти задам. До къде може да стигне тимът на Джентълмените този сезон? Какви са целите?
— Отборът ни има потенциал да постигне всичко този сезон. Групата ни е голяма и с много качестени попълнения. Вечният проблем е, че не може да се разчита на всички постоянно. Целите са да играем хубав футбол и да побеждаваме, а пък медалите и шампионската купа, мисля вече съм казвал, че спокойно може да се гравират с името на Джентълмените още от сега.
– Кои са ти любимите професионални играчи и отбори и защо?
— Много са, разбира се, но бих отличил от българските Балъков, Златко Янков, Гунди, а в международен план Литманен, Ван Бастен, Савичевич и много други. Основното един играч да ми хареса е, не само да има добри технически качества, но и да е голям и като личност. Левскар съм второ поколение. Също така харесвам играта на Аякс и аржентинските отбори заради атакуващия начин на игра. Да вкараш гол или да направиш финт да е по-важно от това да спечелиш точка – #againstmodernfootball
– Естествено следва да те питам някога пробвал ли си се на профи сцената?
— Имам няколко мача на най-ниско ниво в България и Англия, но бяха с чужда картотека. Мился, че се отказах да ставам професионалист след 7-ми клас като влезнах в езикова гимназия вместо в спортно училище.
– Това е доста жалко, защото професионалният футбол има нужда от хора като теб, които оставят сърцето и душата си на терена. А сега един въпрос свързан отново с лигата. Как избра Sofia Premier League за сцена на изявите на Джентълмените?
— Играл съм в няколко лиги в София и се бях отказал за година, заради множеството контузии и грубата игра. В крайна сметка не ми се тичаше за здраве в парка, потърсих лига, в която се държи на феърплея и сполучих с избора си.
– Да това е една от темите, на които ние най – много държим в SPL и феърплеят е основен критерии за нас. Интересно ми е да ни разкажеш след мач какво се случва. Събирате ли се, обсъждате ли мачовете, как протича един разбор на ФК Джентълмените?
— Като сме заедно с тях е трудно да не говорим за мачовете ни. В известен смисъл си мисля, че момчешкото си остава за цял живот.
– Да, май всички сме така. А какво прави Асен Йочев през седмицата, с какво се занимава?
— Хах… В момента работя в АйТи сферата като проект мениджър, а свободното си време запълвам с други хобита освен футбола и социален живот.
– Като за финал на нашата кратка среща ти задавам един закачлив въпрос, чийто отговор би бил интересен за твоята половинка, а именно: Какво би избрал, среща с готина жена или мач в SPL?
– Като се има предвид, че здравословно мога да понеса 1-2 мача седмично, а жена всеки ден, определено мачовете в SPL са с предимство.
– Май всички сме така. Искам да ти благодаря че ни отдели време и желая много успех на ФК Джентълмените.
— Благодаря. Аз от своя страна пожелавам успех на лигата.

Записа: Даниел Васев