На Фокус, Алекс Тодоров: SPL превъзхожда останалите лиги

Ако някой си мисли, че може без съотборници да стане градинар, заяви асът на Вазов

Скъпи читатели на нашата рубрика „На Фокус“, тази седмица ще ви представим един истински джентълмен на терена, а и извън него. Един от стълбовете в халфовата линия на АФК Вазов, а именно големия Алекс Тодоров.

– Представи се. Как се казваш от къде си?
– Казвам се Алекс Тодоров, на 32 години, роден в София. Завършил съм Икономика и управление на телекомукинациите.
– С какво се занимаваш когато не си на зеления килим?
– Разделям годината на две. През летния сезон съм Управител на хотел на Южното Черноморие, а през останалата част на годината съм Мениджър във фирма производител на вина под марката Трастена. В комбинация с футбола, всичко това заема 95% от времето ми.
– Как се запали по футбола? Разкажи ни и някоя интересна случка от детството ти свързана с него.
– Още от съзнателна възраст футболът е бил и все още е, спортът, който е неизменна част от живота ми. Когато бях малък, по време на мезозойската ера, нямаше смартфони, все още нямаше персонални компютри, постоянно се събирахме много деца и играехме футбол – момчета, момичета. Имаше една случка с едно момиче, което не беше идвало да играе футбол с нас и пред нея възникна спор за вратарския пост. В суматохата тя не разбра какво точно се случва, но посочи момчето, което беше на врата и ме попита малко сърдито защо той ще пази. Отговорих й, че винаги най-дебелия пази, след което тя се разплака и си тръгна – оказа се, че това е брат й.


– Кой е любимия ти отбор на Бг сцената ..А на Европейската и световна?
– Преди беше Левски, но отдавна спрях да гледам български футбол и да се интересувам.
Симпатизирам на Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Ювентус, Байерн и Висшата Английска лига.
– Твоят идол е? Защо точно той? Какви качества питежава за да те плени играта му?
– Не бих го нарекъл идол, а по-скоро любим футболист в нашето време – Златан Ибрахимович.
Харесва ми стила му на игра, постоянните му нестандартни отигравания, техниката му и на моменти балканската му арогантност. Никога няма да забравя гола му срещу Англия със задна ножица от съседния квартал до стадиона. Като пример за качества, съчетани с характер мога да посоча Роналдиньо.
– Разкажи ни пробвал ли си с на профи сцената някога. Ако да защо се отказа? Кажи няколко думи за Бг футбола в момента, твоето впечатление.
– Никога не съм се пробвал на професионално ниво. Имаше момент, в който някаква важна клечка от Славия ме беше забелязал, когато бях на около 13 години, докато живеех в чужбина и искаше да ме запише там, но родителите ми тогава ме спряха и му отказаха.
Откакто корупцията започна да движи и футбола в държвата ни, само топката и терена имат общо с него. Не казвам, че само в България е така, но тук е осезаемо. Познавам много талантливи момчета, които не са успели да се развият точно заради този проблем. Това е и причината да нямаме качествен футбол и добър национален отбор.
– Как се събрахте с момчетата от твоя отбор?Разкажи ни интересна случка свързана с отбора?
– Първият мач, който играх с Вазов беше преди няколко години, когато общ познат ме помоли да помогна на отбора за един мач. От тогава заиграх редовно с момчетата и Вазов вече е първият ми избор след останалите отбори, за които играя. Интересна беше случката, когато нашия защитник Крум Крумов вкара хеттрик в един от последните ни мачове и всяка вечер до следващия мач ни пращаше снимки от дискотеки с негови фенки. Атаката ни се почучвства малко излишна, в това число и аз.


– Как поддържате духа в отбора преди мач, след победа и загуба?
– Преди мач с много шеги и закачки, забавляваме се, след победа постоянно мрънкаме на Ангел Тошев, че е време вече да ни води на лагери, да ни дава премии или поне да ни урежда масажистки след всяка победа. След загуба отново мрънкаме на Ангел Тошев за гореизброените неща и отдаваме загубата на тяхната липса и така никой от играчите не е виновен.
– Къде се чустваш най-добре като позиция на игра в отбора?
– В атаката и в центъра.
– Според теб кой е най-полезен на състава със своята игра? Би ли отличил някой или не залагате на индивидуалността, а на колектива?
– Във футбола няма как да се залага на индивидуалност. Ако някой се мисли за толкова велик го пуснете да играе сам, да видим как ще се справи – вероятно ще се насочи към тенис на маса, скуош или…..градинарство.
В крайна сметка, човекът, който е вкарал гол е получил топката след разиграване. Всички играчи сме взаимозависими особено на малък терен. Индивидуалистите на малък терен са паразитни играчи.
Ако съдим по някои мачове в последно време в световния футбол, най-полезен е съдията.
– Как попаднахте в SPL? От къде чухте за лигата?
– От Ангел Тошев. Той е причината да сме в лигата.
– Харесва ли ти начина на организиране и структуриране на самата лига? Какво може да се подобри според теб?
– Организационно и структурно лигата превъзхожда други лиги. Като подобрение може по-строго да се санкционират случаите на неспортсменското поведение на отбори и играчи.


– Какво мислите за феърплея като цяло и неговото ниво в лигата?
– Като цяло, преобладава, но това зависи в по-голяма степен от възпитанието и културата на играчите.
– Какво мислиш за съдийството в лигата и до колко реферът ви респектира в една футболна среща?
– Съдийството е на ниво. В България имаме характерна черта да обвиняваме съдията за всичко – че сме спукали гумата на колата, времето е дъждовно, не можем да уцелим вратата…. Има много случаи, в които няма как да види с прецизност дадена ситуация и отсъжда грешно, което е разбираемо – хора сме. Трябва да се проявява повече уважение.
– Как избрахте името на отбора?
– Имаме отбори с имена на поети и революционери, но никой не използва името на Иван Вазов. И ето, ние решихме да го използваме.
– Нашият шеговит въпрос. Среща с жена или мач в SPL. Пожелай нещо на феновете.
– Винаги можеш да си подредиш графика и да съчетаеш двете неща. А ако жената те кара да избираш между двете – смени я, не е за теб.


– Пожелай нещо на феновете!
– Пожелавам на всички най-вече липса на контузии, уважение към останалите участници в лигата, победи и феърплей.

Записа Даниел Васев